Gratis online intake 085-8081 499
BLOG: Familieruzie om de mobiel

Familieruzie om de mobiel

Onze kinderen staan ermee op en gaan ermee naar bed, letterlijk zelfs. De smartphone hebben we het over. Daar waar kinderen in vroegere tijden nog een boek pakten, heeft de smartphone in rap tempo terrein gewonnen. Er is zelfs vaak sprake van een verslaving onder de jeugd en jongeren. Dit resulteert in vermoeidheidsklachten, maar blijkt ook gemakkelijk voor depressies te kunnen zorgen. Een familieruzie ligt dan op de loer. Kortom, het vastgeplakt zitten aan de smartphone is een serieus probleem geworden in onze samenleving.

“Ping” daar komt weer een bericht binnen

Het is voor de jeugd van nu ook niet gemakkelijk om nog geconcentreerd met schoolwerk bezig te kunnen zijn wanneer de mobiele telefoon naast ze geluidjes aan het maken is. “Ping”, er komt een whatsapp binnen van een klasgenoot. Die moet eigenlijk het liefst direct gelezen worden, omdat de nieuwsgierigheid brandt wat hij of zij wil vertellen of vragen. Om diegene te laten weten dat jij het gelezen hebt, “moet” je eigenlijk ook gelijk een bericht terug sturen. Je wilt immers niet dat die persoon denkt dat je boos bent of er iets anders aan de hand is.

Tussendoor krijg je van Facebook, de app die je hebt geïnstalleerd op je telefoon, een “ping” dat iemand jouw bericht heeft geliked of zelfs heeft gereageerd. Je móet weten wie dat is en wat hij of zij gezegd heeft. Of je krijgt helemaal geen meldingen binnen van berichten van Facebook en je vraagt je af of mensen je geplaatste foto niet leuk vinden. Dat kan voor grote onzekerheid zorgen. Heeft iemand van de klas een bericht geplaatst, dan kun je het bijna niet maken om het bericht geen like te geven. Hij of zij zal je de volgende dag misschien wel eens met een scheef gezicht aan kunnen kijken of, erger nog, negeren.

 

familieruzie

 

Kinderen en jongeren zijn ontzettend kwetsbaar. Niemand wil buiten de boot vallen. Daarom is het voor hen misschien wel haast noodzaak om altijd en overal te moeten weten wat er op dat moment speelt. Ze willen niet dat ze iets missen dat in hun ogen belangrijk kan zijn. Het kan hun plaats bepalen in de groep.

Familieruzie

Ook voor de omgeving kan het gebruik van de smartphone gevolgen hebben. Binnen het gezinsleven kan er sprake zijn van een verminderde deelname aan gezinsactiviteiten en/of sterk verminderde communicatie.

Vele van de kinderen zitten opgesloten in hun eigen wereld en lijken geen onderdeel meer te zijn van het gezin. Vaak zorgt dat voor irritaties en conflicten. Deze kunnen behoorlijk heftig zijn, zeker als er sprake is van een verslaving. Daardoor kunnen ouders er voor kiezen om, om de lieve vrede te bewaren, er maar niks van te zeggen. Hoewel dat begrijpelijk is, is de vraag of het kind gebaat is bij dit besluit. De problemen lossen zich doorgaans niet vanzelf op. Een familieruzie ligt dan op de loer. 

Is er een oplossing?

Is het een goed idee om de smartphone af te pakken bij overmatig gebruik? Of is het beter om het kind zo lang mogelijk zonder smartphone op te laten groeien? Het is goed om als ouder het gebruik in de gaten te houden. Is er sprake van verslechterde prestaties op school? Zie je dat je kind vrijwel constant ontzettend moe is? Meen je dat jouw kind kampt met depressieve gevoelens?

Erover praten is altijd de beste eerste stap. Wat levert de mobiel jouw kind op? Wat krijgt het van de mobiel dat hij of zij elders niet krijgt? Een beetje doorvragen zal vaak duidelijk maken dat de vele uren in de telefoon vooral een hoop leegte opleveren. Als dat inderdaad zo is, dat wordt de vraag natuurlijk: waarmee kunnen we die leegte nog meer vullen?