Categories: Blog

BOEKBESPREKING | Een schat aan Liefde in je relatie

  • Titel: Een schat aan Liefde in je relatie
  • Auteur: Marthe van der Noordaa
  • Uitgever: ITIP (2014, tweede druk)

Boekwinkels liggen vol met boeken die hoop bieden aan mensen met een liefdesrelatie die onder druk staat. Na lezing weten ze wat ze te doen staat om echtscheiding af te wenden. Coach en auteur Marthe van der Noordaa (1963) heeft een dappere poging ondernomen om het anders te doen. In haar boek Een schat aan Liefde in je relatie laat ze zien wat er nodig is om goede relaties goed te houden. Een goede omgang met conflicten speelt daarbij een belangrijke rol.

De eerste ontmoeting

Van der Noordaa heeft verfrissend veel aandacht voor de eerste ontmoeting. Als mensen zich echt aangetrokken voelen tot elkaar willen ze dat ‘pure, intense gevoel’ van de eerste ontmoeting steeds weer ervaren. Ze stelt dat dit gevoel zich niet hoeft te beperken tot die eerste fase van de relatie. Door steeds weer  te onderzoeken wat het nou was waardoor je je destijds zo voelde, kom je er weer mee in contact.

Ze zegt eigenlijk dat je tijdens je relatie regelmatig achterover moet leunen om je af te vragen waarom het ook alweer allemaal te doen was. ‘Waarom was ik ook alweer zo aangetrokken tot je? Hoe waren we in die tijd? Wat deed ik als vanzelf wat ik mogelijk nu niet meer doe?’ Daarnaar terugkeren doe je niet alleen als je een dip in je relatie hebt, maar juist ook als je het al goed hebt. Het met elkaar bespreken van die gevoelens is vaak een onuitputtelijke bron van intimiteit.

Van der Noordaa: ‘Zie conflict als een kans om je aan elkaar te slijpen’ 

Na de wittebroodsweken komt er in iedere relatie een fase van conflict. Dat weet iedereen. Van der Noordaa gaat een stap verder. Zij stelt dat iedere periode van conflict de komst van een nieuwe fase in de relatie aankondigt. Het conflict is dan ook een belangrijk onderdeel van een liefdesrelatie. Het hoort er nou eenmaal bij. Bovendien biedt ieder conflict een kans om de relatie verder te verdiepen, schrijft ze.

‘Als je accepteert dat de relatie een avontuur is met beproevingen, kun je ruzie opnemen als […] een kans om je te slijpen aan de ander. Als je allebei voluit zegt wat je vindt en je niet zwicht maar wel de intentie hebt om er samen uit te komen, begint het slijpproces. Een ruwe diamant kan alleen geslepen worden met een andere ruwe diamant.’  

Genoeg aanleiding voor conflict   

Ontnuchterend wijst ze op de onvermijdelijkheid van het conflict binnen een relatie. ‘Kijk eens van een afstandje naar het volgende plaatje: twee mensen die met elkaar in een huis wonen, iedere dag met elkaar te maken hebben, ’s avonds in hetzelfde bed stappen, financiën delen, tegenslagen incasseren, allerlei beslissingen met elkaar nemen en vaak ook nog samen kinderen hebben. Genoeg aanleiding dus voor conflicten.’

Naast auteur is Van der Noordaa tevens coach voor zowel individuen als stellen. In haar praktijk maakt zij het regelmatig mee dat cliënten pas tijdens een coachingssessie tegen elkaar uitspreken wat hen soms al jaren dwarszit. ‘Als je regelmatig conflicten ontwijkt, […] kan het zijn dat je elkaar op een dag aankijkt en denkt: we hebben niks meer samen. Dat klopt, je deelt niet meer wat er echt toe doet en groeit langzaam uit elkaar.’ 

We gaan het conflict uit de weg

We zijn meesters geworden in het ontwijken van conflicten. Dat doen we door de boel op zijn beloop te laten, de lieve vrede bewaren of elkaar zelfs fysiek uit de weg te gaan. Niet zelden leidt dat tot een verhouding waarbij onderhuidse ontevredenheid of sneren de sfeer gaan bepalen. Dat is niet oké, natuurlijk. Zo drijf je steeds verder uit elkaar. 

Opluchting

Dat kan je voorkomen door de conflicten er gewoon te laten zijn. ‘Als ze de conflicten wel benoemen en aangaan, ontdekken ze vervolgens hoeveel opluchting dat geeft. [Een conflict leidt] niet tot rampen, maar tot nieuwe inzichten en begrip voor elkaar.’ Sterker, zo schrijft Van der Noordaa, ‘je kunt tot meer vertrouwen en intimiteit komen.’ In die zin pleit de auteur dus voor de omarming van het conflict. Als je er maar open over bent tegen elkaar en altijd de intentie hebt om er samen uit te komen. 

Slotsom

Van der Noordaa bedient zich van een vocabulaire dat naadloos aansluit bij lezers met ervaring in persoonlijke en spirituele ontwikkeling. Maar haar stijl is tegelijkertijd op een prettige manier nuchter, zonder dat het wetenschappelijk wordt. Daar zit hem misschien wel de kracht van de auteur: ze pretendeert niet de waarheid in pacht te hebben. In plaats daarvan laat ze de lezer delen in haar rijke ervaring met liefdesrelaties als coach. Ook geeft ze regelmatig een kijkje in haar eigen ervaringen met haar man, met wie ze al sinds 1987 samen is. 

Conclusie: een aanrader voor wie eens vanuit een ander perspectief naar zijn relatie wil kijken; positief en realistisch. 

 

Marthe van der Noordaa (1963) is medeauteur van Het Juwelenschip van Longchenpa en auteur van Een Zucht van verlichting, over totale aanwezigheid in het dagelijks leven, en Een schat aan Liefde, over de rijkdom van de liefdesrelatie. Ze is begeleider van boeddhistische studiegroepen en verbonden aan het ITIP, School voor leven en werk in Zutphen. Ze geeft lezingen over boeddhistische thema’s en de liefde, en ze heeft ruim twintig jaar een praktijk voor individuele- en relatiecoaching.

marthevandernoordaa.nleenschataanliefde.nl