E-mail 085-8081 499
X

Arbeidsconflict door ziekte

Is er sprake van een arbeidsconflict door ziekte? Tussen de 70.000 tot 100.000 ziekmeldingen per jaar zijn het gevolg van een arbeidsconflict. Een conflict is officieel geen geldige reden om je ziek te melden, omdat er niet daadwerkelijk sprake is van ziekte of gebrek. Soms escaleert een conflict echter zodanig dat de werknemer er daadwerkelijk ziek van wordt. Dan is ziekteverzuim natuurlijk wel legitiem.

Ik wil een deskundige spreken
Je zit nergens aan vast!

Ga direct naar:


Arbeidsconflict en dan langdurig ziek

Bij (langdurig) ziekteverzuim wordt in de meeste gevallen een bedrijfsarts ingeschakeld. Is er sprake van ziekmelden bij arbeidsconflict? Als het het verzuim het gevolg is van een arbeidsconflict dan is de bedrijfsarts verplicht dit aan de werkgever te melden. Er kan dan een procedure worden gestart om het conflict op te lossen en de nadelige gevolgen zo veel mogelijk te beperken.

terug naar boven

Conflict oplossen

Hoe langer een arbeidsconflict door ziekte duurt, des te verder het vaak verergert. Het is daarom belangrijk om op tijd hulp van buiten in te schakelen, in de vorm van verzuimbegeleiding. Maar je kan ook kiezen voor een mediator. Een mediator brengt partijen met elkaar in gesprek zodat zij samen kunnen onderzoeken wat er nodig is om het conflict – en daarmee het verzuim – op te lossen.

terug naar boven

Afkoelingsperiode

In sommige gevallen kan het heilzaam zijn om elkaar een poosje niet te zien. Werknemer en werkgever kunnen dan besluiten tot een afkoelingsperiode, bijvoorbeeld in de vorm van een kort betaald verlof. Het is in het belang van alle partijen op het arbeidsconflict door ziekte zo snel mogelijk op te lossen.

terug naar boven

Zoeken naar een oplossing

Als iedereen weer bij zinnen is gekomen en tijd heeft gehad om zijn of haar belangen en standpunten op een rijtje te zetten, kunnen de partijen met elkaar in gesprek gaan over een mogelijke oplossing. Met een neutrale mediator als begeleider lukt het om voor de meeste arbeidsconflicten een oplossing te vinden. De arbeidsrelatie herstelt en de werknemer kan weer aan de slag. Lukt het niet om er samen uit te komen of is de relatie al te veel beschadigd? Dan kan je kiezen voor ontslag met wederzijds goedvinden via exit mediation.

terug naar boven

Geef mij gratis advies
Je zit nergens aan vast!