E-mail 085-8081 499
X

Arbeidsrecht

Op het moment dat een werkgever en een werknemer een arbeidsovereenkomst hebben gesloten, valt hun relatie in juridische zin onder het arbeidsrecht. Alle relevante wetten en regels die daar binnen vallen, zijn dan van toepassing.

Ik wil een deskundige spreken
Je zit nergens aan vast!

Ga direct naar: 


Wat is arbeidsrecht en waar gaat dit recht over?

Het arbeidsrecht bestaat uit talloze regels en wetten, maar uiteindelijk komt het erop neer dat de werkgever en werknemer wettelijk verplicht zijn om zich goed te gedragen ten opzichte van elkaar. Niet dat de wet tot in detail beschrijft hoe ze zich moeten gedragen, maar een werknemer kan bijvoorbeeld niet zomaar ontslag krijgen. Daarvoor moet aan een aantal eisen worden voldaan. 

terug naar boven

Bescherming werknemer 

De relatie tussen de werkgever en werknemer is nooit gelijkwaardig. Omdat werknemers in Nederland vroeger op grote schaal werden uitgebuit door werkgevers, heeft de politiek een groot aantal wetten en regels opgesteld waar iedereen zich in Nederland aan moet houden. Op die manier worden de belangen van de werknemer veiliggesteld.

terug naar boven

Voorbeeld

Zo moet het loon van de werknemer bijvoorbeeld altijd op of boven het wettelijk vastgesteld minimum liggen. Daarnaast hebben werknemers recht op een bepaald aantal vrije dagen. Ook mag de werknemer niet zomaar ontslagen worden als er bijvoorbeeld een arbeidsconflict is ontstaan met de werkgever.

terug naar boven

Werkgever

Hoewel het arbeidsrecht in zekere zin veel beperkingen oplegt aan de werkgever, is het een constant onderwerp van discussie in de politiek. Denk bijvoorbeeld aan de versoepeling van het ontslagrecht en het verhogen van de pensioenleeftijd. Het is dan ook een relatief dynamisch terrein waarbij de werkgever en werknemer voortdurend aanpassingen wensen te maken in hun eigen voordeel.

terug naar boven

Waar staat het arbeidsrecht beschreven?

Dit recht staat beschreven op diverse plekken in de wet. Het voornaamste deel is terug te vinden in het Burgerlijk Wetboek. Maar er zijn ook diverse andere wettelijke regelingen die ertoe behoren. Voorbeelden zijn:

Bovendien zijn op veel arbeidsovereenkomsten CAO’s van toepassing. Deze collectieve regelingen zijn van toepassing op hele sectoren binnen de arbeidsmarkt. Ook dit zijn vormen van arbeidsrecht waar zowel de werkgever als werknemer mee te maken hebben.

terug naar boven

Geef mij gratis advies
Je zit nergens aan vast!