E-mail 085-8081 499
X

Transitievergoeding berekenen

Wanneer je als werknemer ontslagen wordt, heb je recht op een financiële vergoeding. Deze vergoeding heet de transitievergoeding. Hieronder zetten we uiteen aan welke voorwaarden je moet voldoen om in aanmerking te komen voor transitievergoeding. Ook kun je de hoogte van jouw transitievergoeding berekenen. 

Ik wil een deskundige spreken
Je zit nergens aan vast!

Op deze pagina lees je over de volgende onderwerpen:


Wat is transitievergoeding?

Bij de berekening van je transitievergoeding wordt gekeken naar twee onderdelen: het aantal dienstjaren en het bruto maandsalaris. De opbouw van je vergoeding werkt als volgt. Voor de eerste tien jaren in dienst bouw je per jaar een vergoeding op van een derde van je bruto maandloon. Voor de jaren daarboven is dat meer, namelijk de helft.

terug naar boven

Wanneer transitievergoeding?

Om recht te hebben op een transitievergoeding moet je minstens twee jaar in dienst zijn bij je werkgever. Je hebt daarnaast geen recht op een vergoeding wanneer er sprake is van ontslag wegens ernstig verwijtbaar handelen of ontoelaatbaar gedrag. Jongeren (onder de 18 jaar) die minder dan 12 uur per week werken, hebben ook geen recht op een transitievergoeding.  

terug naar boven

Rekentool: hoe hoog is jouw transitievergoeding?

Wilt u berekenen hoe hoog jouw transitievergoeding is? Met deze rekentool kunt u de transitievergoeding berekenen met, naar keuze, de oude of nieuwe wetgeving. Bereken het hier.

 

terug naar boven

Hoogte is onderhandelbaar

De hoogte van je transitievergoeding ligt echter niet vast. In praktijk wil een werkgever daar best vaak over onderhandelen. Het is vooral een wettelijk minimum. Weigert je werkgever de transitievergoeding te betalen? Dan kan de rechter hem daartoe dwingen. Maar het is natuurlijk altijd beter om zoiets onderling op te lossen. Lukt dat niet zelfstandig? Schakel dan een mediator in.

terug naar boven

Transitievergoeding 2018

De transitievergoeding werd ingesteld in 2015 ter vervanging van de kantonrechtersformule. De transitievergoeding valt echter vaak lager uit dan deze oude vergoeding. Voor het jaar 2018 heb je maximaal recht op € 89.000. In 2017 lag dit maximum op € 77.000.

terug naar boven

Transitievergoeding kleine werkgevers wijkt af

Voor kleine werkgevers geldt er een afwijkende regeling. Je bent een kleine werkgever als je minder dan 25 werknemers in dienst hebt. Als je bij zo’n bedrijf werkt(e), kan je vergoeding een stuk lager uitvallen. Kleine werkgevers hoeven namelijk de diensttijd vóór 1 mei 2013 niet mee te rekenen. Daarnaast hoeven zij ook de extra vergoeding voor 50-plussers niet te betalen.

terug naar boven

Extra transitievergoeding 50+

Als 50-plusser heb je recht op een hogere transitievergoeding. Maar let op: dit geldt alleen als je én 50 jaar of ouder bent én minimaal 10 jaar in dienst bent geweest. Ook moet je bij een bedrijf werken met meer dan 25 werknemers. Als je aan deze voorwaarden voldoet, krijg je één maandsalaris per jaar bovenop de al eerder genoemde vergoeding.

terug naar boven

 

Formule transitievergoeding: twee voorbeelden

Je transitievergoeding berekenen is vrij eenvoudig. We geven twee voorbeelden. 

Voorbeeld 1

Daan (37) verdient bruto € 4.000 per maand. Hij wordt na 6 jaar ontslagen. De formule van de transitievergoeding is nu als volgt: 

1/3 x 6 jaar x €4.000 = € 8.000.

Daan heeft dus recht op een transitievergoeding van € 8.000.

Voorbeeld 2 

Ineke (46) verdient ook € 4.000 per maand. Zij wordt na 12 dienstjaren ontslagen. De formule van de transitievergoeding wordt dan:

(1/3 x 10 jaar x € 4.000) + (1/2 x 2 jaar x € 4.000) = € 17.300.

 

terug naar boven

Wanneer heb je géén recht op een transitievergoeding? 

Als één of meer van de volgende situaties op jou van toepassing is, heb je géén recht op een transitievergoeding:

  • Je bent korter dan 2 jaar in dienst geweest;
  • Je bent ontslagen door ernstig verwijtbaar handelen of nalaten door jezelf;
  • Wanneer je nog geen 18 jaar bent én gemiddeld niet meer dan 12 uur per week werkt;
  • Je bent ontslagen omdat je de AOW-leeftijd of andere pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt;
  • Jouw werkgever is failliet, heeft uitstel van betaling of de schuldsaneringsregeling natuurlijke personen is van toepassing op de werkgever;
  • In de cao waaronder jij valt, is een gelijkwaardige voorziening voor een transitievergoeding opgenomen;
  • Als je een volgend tijdelijk contract bent aangegaan vóór het (van rechtswege) eindigen van een tijdelijk contract. Voorwaarde daarbij is dat het nieuwe contract na maximaal 6 maanden ingaat na het eindigen van het vorige contract (en tussentijds kan worden opgezegd);
  • Als jouw werkgever je een gelijkwaardig contract aanbiedt voordat jouw tijdelijke contract afloopt;
  • Als jouw werkgever je aanbiedt het tijdelijk contract te verlengen, voordat dat contract afloopt. Het maakt in deze situatie niet uit of je het aanbod accepteert.

terug naar boven

Geef mij gratis advies
Je zit nergens aan vast!