E-mail 085-8081 499

Voordelen mediation 

Zelfs de overheid is het ermee eens dat mediation vele voordelen biedt. Hieronder zetten we de voordelen voor je op een rijtje. Ook leggen we uit wanneer mediation de beste optie is. Tenslotte geven we aan waarom mediation in sommige gevallen tot een betere oplossing zal leiden.  

Ik wil een deskundige spreken
Je zit nergens aan vast!

Ga direct naar:


Wanneer kies je voor mediation?

Je kiest voor mediation wanneer je verzeild bent geraakt in een conflict. Belangrijk daarbij is dat je er wel samen uit wil komen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat wanneer mediation wordt ingezet en partijen de intentie hebben om het conflict op te lossen, dit in méér dan 87% van de gevallen ook echt lukt. Dat noemen wij een voordeel bij mediation!

terug naar boven

Vijf voordelen mediation

  1. Minder kostbaar
  2. Bespaart tijd
  3. Minder stressvol
  4. Oplossingsgericht
  5. Informeel

Voordeel 1: minder kostbaar

Eén mediator is veel goedkoper dan twee advocaten. Je schakelt bijvoorbeeld bij een echtscheiding immers maar één mediator in en de kosten van de mediation kan je delen. Dus als je twijfelt tussen een advocaat of mediator en zit je krap bij kas, kies dan voor mediation. 

Voordeel 2: bespaart tijd 

Mediation duurt gemiddeld 3 tot 5 sessies van anderhalf uur. Het conflict wordt dus veel sneller opgelost dan wanneer je voor een juridische procedure kiest. Die kunnen maanden of zelfs jaren duren. 

Voordeel 3: minder stressvol

Doordat mediation sneller afgerond wordt, is het minder lang stressvol. Maar daarnaast ben je ook minder afhankelijk van derden. Je bepaalt zelf wat er gebeurt. Doordat je met elkaar in gesprek gaat, kan er worden gezocht naar een oplossing die voor iedereen het beste is. 

Voordeel 4: oplossingsgericht

Mediation is erop gericht om een oplossing te vinden die voor beide partijen passend is. Belangrijk is wat partijen bindt en niet wat het conflict verder laat escaleren. Omdat samen naar een oplossing wordt gezocht, zal deze langer standhouden. Zo krijgt mediation betekenis voor iedereen. 

Voordeel 5: informeel

Een laatste voordeel bij mediation is dat het een informeel karakter heeft. Dit betekent geen gedoe met ingewikkelde procedures. Je zit gewoon bij elkaar aan tafel en komt al pratend tot een oplossing. Na afloop leg je de afspraken vast. 

terug naar boven

Waarom mediation bij scheiding?

Een scheiding is altijd een emotionele aangelegenheid. Daarnaast moeten er veel zaken zorgvuldig geregeld worden. En als er kinderen in het spel zijn, dan is het je ouderlijke plicht om hen zoveel mogelijk te ontzien en een vechtscheiding zien te voorkomen. Daarom kiezen veel mensen voor mediation bij echtscheiding. 

terug naar boven

Waarom mediation bij arbeidsconflict?

Voor een arbeidsconflict geldt dat die twee kanten op kan gaan: of je wil door met elkaar, of juist niet.  Er moeten hoe dan ook afspraken worden gemaakt waar beide partijen zich in kunnen vinden. In méér dan 87% van de gevallen lukt dat wanneer mediation wordt ingezet. Dan verzand je niet in juridische procedures en hoef je niet naar de rechter. Een groot voordeel van mediation!

terug naar boven

Doe je voordeel met mediation

Kortom: mediation kent vele voordelen. Een mediator zoeken is zo gedaan. Als je vandaag belt, heb je vandaag nog een afspraak. Je kunt je natuurlijk ook eerst laten voorlichten door de mediator.

Geef mij gratis advies
Je zit nergens aan vast!