E-mail 085-8081 499
X

Echtscheiding verwerken

De echtscheiding verwerken is voor de meeste mensen een moeizaam proces. Wanneer tijdens het huwelijk duidelijk wordt dat een scheiding de enige optie is om verder te gaan, kijken de meeste mensen als een berg op tegen de gevolgen. Jarenlang heb je samengeleefd en ineens sta je er weer alleen voor. De gevolgen zijn groot en elke dag merkbaar.

Ik wil een deskundige spreken
Je zit nergens aan vast!

Op deze pagina lees je over de volgende onderwerpen: 
 

Verwerking echtscheiding kan jaren duren

Het komt vaak voor dat gescheiden mensen nog jaren last hebben van de scheiding. De echtscheiding verwerken is daarom heel belangrijk. Maar hoe doe je dat? 

terug naar boven

Scheiding verwerken na mediation veel makkelijker

Voor mensen die nog moeten scheiden of middenin de scheiding zitten, klinkt het wellicht vreemd, maar het proces van scheiden is voor de meeste mensen relatief makkelijk vergeleken met het gescheiden zijn. De verdeling van de boedel, de omgangsregeling met de kinderen en de verkoop van het huis wordt immers binnen enkele gesprekken geregeld. Dat is waarom mediation ook zo succesvol is. Dat legt een goede basis voor je leven na de scheiding. Het verwerken ervan wordt dan in veel gevallen makkelijker. 

terug naar boven

De mediator is klaar. Wat nu?

Je hebt een vechtscheiding voorkomen en de mediator heeft de scheidingsprocedure voor je afgerond. Nu ben je écht gescheiden. Maar dan? Voor veel mensen geldt die eerste periode na de scheiding als één van aanpassen aan de nieuwe omstandigheden. De gevolgen zijn ingrijpend.

terug naar boven

Nieuwe rolverdeling na scheiding

De rolverdeling zoals die tijdens het huwelijk gold, geldt niet meer. Je moet nu alle klusjes zelf opknappen. Er moet nieuwe woonruimte worden gevonden en wellicht nieuw werk. Ook de zorg voor de kinderen is veranderd. Veel mensen hebben het in deze periode zwaar; ze zijn moe en voelen zich ook niet altijd begrepen door hun omgeving.

terug naar boven

Gevolgen scheiding nog jaren voelbaar

Deze periode van gewenning aan de nieuwe omstandigheden ervaren de meeste mensen als heftig en duurt vaak tussen de één en vijf jaar. Hoe lang precies is natuurlijk heel persoonlijk. De één begint direct met het verwerken van de scheiding, de ander kan na de scheiding nog steeds niet bevatten dat hij inderdaad gescheiden is. In dat laatste geval duurt het proces van het verwerken van de scheiding ook langer.

terug naar boven

Wat doe je op bijzondere dagen? 

Veel mensen vragen zich na de scheiding af hoe het nu allemaal moet. Hoe bijvoorbeeld om te gaan met pijnlijke momenten zoals de feestdagen? Of een bruiloft van een gezamenlijk kennis? Je wilt je weer gelukkig voelen maar dat gaat niet één-twee-drie. Deze fase van rouw wordt doorgaans gekenmerkt door veel ups en downs. Als je vastloopt in de verwerking van je scheiding, doe je er goed aan professionele hulp te zoeken. Vraag je huisarts om advies. 

terug naar boven

Gevolgen scheiding verwerken persoonlijk

Natuurlijk is het zo dat iedereen zijn scheiding op zijn eigen tempo verwerkt. Het gaat om diepe emoties en iedereen gaat daar op zijn eigen manier mee om. Maar we kunnen gerust stellen dat voor de meeste mensen geldt dat het echte verwerken van de scheiding pas begint als de mediator zijn werk heeft gedaan.

terug naar boven

Meer weten?

Meer weten over scheiding of echtscheiding verwerken? Neem contact met ons op. We helpen je graag verder! 

terug naar boven

Geef mij gratis advies
Je zit nergens aan vast!