E-mail 085-8081 499
X

Koophuis en hypotheek

Bovenaan de lijst met irritaties bij scheiding staan: het wel of niet verkopen van jullie koophuis en de hypotheek. Er zal overeenstemming moeten komen op deze gebieden. Misschien wil één van jullie in het huis blijven wonen. Moet er dan een nieuwe hypotheek aangevraagd worden? En hoe zit het bij met de verdeling van de restschuld of de overwaarde als jullie het huis verkopen? 

Ik wil een deskundige spreken
Je zit nergens aan vast!

Ga direct naar:


Hypotheek en scheiding 

De meeste stellen hebben hun woning in gemeenschappelijk eigendom. Vaak wordt de hypotheek samen betaald en zijn jullie allebei voor de helft eigenaar van de koopwoning. Nu jullie hebben besloten om te scheiden, kunnen jullie ervoor kiezen om het huis te verkopen. Maar het kan ook zijn dat de één de ander uit wil kopen om in het huis te kunnen blijven. Je zal dan de helft van het huis van je ex-partner moeten kopen. De bank eist dat degene die de ander wil uitkopen voldoende inkomen heeft om de hypotheek te betalen. Waarschijnlijk heb je een nieuwe lening nodig. Het is belangrijk om de normen die de bank hiervoor hanteert goed te begrijpen.

terug naar boven

Hypotheeknormen

Nu jullie gaan scheiden, kijkt de bank opnieuw naar het inkomen van degene die in de koopwoning blijft, de waarde van het huis en of de lasten alleen gedragen kunnen worden. De bank hanteert verder de volgende normen:

  • Een aantal jaar geleden was het mogelijk om veel meer geld te lenen dan de waarde van de woning. Nu is de maximale hypotheek exact de daadwerkelijke waarde van de woning.
  • Als je hypotheekrenteaftrek wilt ontvangen, ben je verplicht om je lening in 30 jaar af te lossen. Wil je een aflossingsvrije hypotheek? Dan mag de lening niet hoger zijn dan de helft van de waarde van de woning.
  • Wil je onder de oude voorwaarden een hypotheek oversluiten? Dat kan alleen als de nieuwe hypotheek niet hoger is dan de oude.

De kans dat je hypotheek nu duurder wordt, is groot. Omdat dit duidelijk niet in het belang van de consument is, is het belangrijk om te weten dat de Autoriteit Financiële Markten (AFM) in geval van echtscheiding de banken adviseert van deze regels af te wijken!

terug naar boven

Belangrijk

Als jij in de koopwoning blijft, is voldoende inkomen dus belangrijk. Houd daarnaast rekening, bij het uitkopen van je partner, met de volgende twee zaken: 

  1. Onderzoek of je overdrachtsbelasting moet betalen;
  2. Wordt er een boeterente na scheiding opgelegd? Als er partneralimentatie betaald moet worden, wordt deze namelijk in mindering gebracht op het inkomen. 

terug naar boven

Verkoop van woning

Misschien hebben jullie ervoor gekozen om de woning te gaan verkopen. Met de opbrengst van de verkoop kunnen jullie de hypotheek aflossen. Wanneer er sprake is van overwaarde, is het verstandig om dat geld te gebruiken bij de koop van een nieuw huis. Op die manier blijft voor dat deel de hypotheekrente aftrekbaar.

Helaas gebeurt het ook wel eens dat je blijft zitten met een restschuld. Hebben jullie een Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Dan is het belangrijk dat je bij verkoop van de woning voldoet aan de voorwaarden die de NHG stelt. Zo kom je in aanmerking voor kwijtschelding van de restschuld.

terug naar boven

Hypotheek scheiding: alle afspraken juridisch bindend vastgelegd

Goede afspraken rondom hypotheek en scheiding zorgen ervoor dat er later geen problemen komen. Je maakt die afspraken met hulp van de mediator. Hij of zij neemt alle opties met je door en uiteindelijk besluiten jullie zelf wat je afspreekt omtrent het koophuis en hypotheek.

Onze mediators hebben veel ervaring met bemiddeling rond zaken als hypotheek en scheiding. In overleg met de mediator worden alle afspraken rondom hypotheek en scheiding vastgelegd in het scheidingsconvenant. Dit voorkomt veel problemen in de toekomst. Dat is niet alleen prettig voor jezelf, maar ook voor de kinderen.

terug naar boven

Gratis telefonisch advies

De deskundige medewerkers van onze landelijke servicedesk geven graag antwoord op al je vragen over bijvoorbeeld:

Dat doen we helemaal gratis (je betaalt alleen de normale gesprekskosten).

Geef mij gratis advies
Je zit nergens aan vast!