E-mail 085-8081 499
X

Omgangsregeling vader

Scheiden terwijl je kinderen hebt is extra lastig. Er zijn twee manieren waarop je de zorg voor de kinderen kunt regelen. Je kunt kiezen voor co-ouderschap of een omgangsregeling. Veel vaders voelen dat zij bij een omgangsregeling worden achtergesteld. Waar heb jij, als vader, recht op bij een omgangsregeling?

Ik wil een deskundige spreken
Je zit nergens aan vast!

Ga direct naar:


Wat is een omgangsregeling vader?

Bij een omgangsregeling vader wordt er gekeken naar wie de verzorgende ouder en de niet-verzorgende ouder is. De verzorgende ouder is de ouder die zich na de echtscheiding het meest bezighoudt met de opvoeding en de zorg voor de kinderen. In de omgangsregeling worden afspraken gemaakt over het contact van de zogenaamde niet-verzorgende ouder met de kinderen.

terug naar boven

Wettelijk recht op contact met je kind

Zoals gezegd voelen veel vaders dat de moeder wordt voorgetrokken in geval van een omgangsregeling kind. Gelukkig zijn de rechten van de vader op dit gebied wettelijk vastgelegd. Je hebt dus altijd, behalve als de rechter dit in uitzonderlijke gevallen heeft ingetrokken, recht op contact met je kind.

terug naar boven

Kinderen wonen bij de moeder

Het kan erg lastig zijn als je kinderen vooral bij hun moeder, jouw ex-partner, wonen. Je ziet ze minder vaak en hebt het gevoel dat je minder inspraak hebt in hun leven. Ook als de kinderen bij hun moeder wonen, heb jij als vader een belangrijke rol. Je moet dus betrokken worden wanneer er belangrijke afspraken worden gemaakt. Denk hierbij aan school- of studiekeuze of wanneer er sprake is van ziekte.

terug naar boven

Wanneer wordt recht op omgang vader ingetrokken?

Soms kan de rechter ervoor kiezen om het recht van contact van de vader of moeder op te zeggen. Laat het duidelijk zijn dat dit alleen in aantoonbaar schrijnende situaties gebeurt. Voorbeelden hiervan zijn:

  • De ouder is niet in staat tot omgang;
  • Er zijn bezwaren van het kind tegen de omgang;
  • De ontwikkeling van het kind wordt benadeeld door de omgang.

De enige die het recht van contact kan ontzeggen is de rechter. Deze kan de ontzegging tijdelijk vastleggen, maar ook voor onbepaalde tijd.

terug naar boven

Moeder komt afspraken omgangsregeling niet na

Wat moet je doen als de moeder de gemaakte afspraken niet nakomt? Je hebt dan meerdere opties. Je kunt bijvoorbeeld de omgangsregeling wijzigen, mogelijk via een verzoek aan de rechter. Hier heb je wel een advocaat voor nodig. Zodra de rechter deze verandering toepast, moeten zowel de vader als moeder zich hier aan houden.

terug naar boven

Ik maak me zorgen over mijn kind

Maak je je zorgen over je kind? In ernstige gevallen kun je Jeugdzorg inschakelen. Probeer natuurlijk eerst te overleggen met de moeder. Als jullie er samen niet uitkomen dan zal Jeugdzorg jullie in gesprek brengen. Alleen in de meest extreme gevallen grijpt Jeugdzorg direct in. Heb je het gevoel dat je kind veel moeite heeft met de scheiding? Wijs hem of haar dan op het bestaan van Villa Pinedo. Daar kunnen kinderen in contact komen met lotgenootjes.

terug naar boven

Contact opnemen

Zijn niet al jouw vragen beantwoord? Neem dan vrijblijvend telefonisch contact op. Onze juridische experts staan al voor je klaar. 

terug naar boven

Geef mij gratis advies
Je zit nergens aan vast!