E-mail 085-8081 499
X

Rechten scheiding: welke heb ik?

Welke rechten heb ik bij een scheiding? Hoe kom ik daar achter? Een echtscheiding moet je goed regelen. Daarvoor moet je weten waar je allemaal recht op hebt. Hieronder leggen we uit hoe dat zit. Heb je een specifieke vraag? Neem dan direct contact met ons op. We geven je gratis en vrijblijvend juridisch advies. 

Ik wil een deskundige spreken
Je zit nergens aan vast!

 Hieronder lees je over de volgende onderwerpen:


Rechten scheiding vastgelegd in Burgerlijk Wetboek

Een belangrijk deel van het Burgerlijk Wetboek gaat over het ontbinden van het huwelijk. Ofwel: echtscheiding. Hierin worden alle rechten bij een echtscheiding geregeld. Het taalgebruik is echter niet eenvoudig. Daarom is het noodzakelijk dat je advies inwint als je gaat scheiden. Want als de rechter zich buigt over jouw scheiding, dan zal hij zich altijd op dit wetboek beroepen. De mediator die jou begeleidt, is hiervan op de hoogte.  

terug naar boven

Welke rechten zijn belangrijk voor mij?

Dat verschilt van persoon tot persoon. Heb jij bijvoorbeeld geen koophuis, dan is het uitkopen van je partner niet aan de orde. Hoef je daar ook geen aandacht aan te besteden. Maar er zijn rechten die bij de meeste scheidingen wel belangrijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Wettelijk vastgestelde partneralimentatie;
  • Omgangsrecht kinderen;
  • Omgangsrecht grootouders;
  • Wet Verevening Pensioenrechten.

Maar er worden nog meer zaken geregeld in het Wetboek. 

terug naar boven

Procedure echtscheiding

Een scheiding aanvragen is ook gebonden aan allerlei regels. Je kunt bovendien alleen in heel specifieke gevallen scheiden zonder rechter. De te volgen echtscheidingsprocedure ligt ook nauwkeurig vastgelegd in de wet. Er worden ook regelmatig zaken uit de wet gehaald. Zo is de flitsscheiding sinds 2009 niet meer toegestaan. 

terug naar boven

Hoe kom ik erachter welke rechten ik heb?

Als je gaat scheiden, kies je voor een advocaat of mediator. Beiden zijn goed op de hoogte van jouw rechten. Zij weten wat te doen bij scheiding. Sta erop dat je in detail weet wat jouw rechten zijn. Want zodra je dat weet, kun je sneller komen tot een echtscheidingsconvenant met afspraken waar je achterstaat.

terug naar boven

We geven gratis telefonisch advies

Omdat we weten hoe belangrijk een scheiding kan zijn in een mensenleven, lichten we je graag voor. Dat doen we helemaal gratis en vrijblijvend. Je zit nergens aan vast.  Bel ons direct of laat een berichtje achter. We reageren altijd binnen een uur (binnen kantoortijden). 

terug naar boven

Geef mij gratis advies
Je zit nergens aan vast!