E-mail 085 – 401 24 53
X

Verdeling scheiding

Bij een scheiding kan de verdeling van bezittingen en schulden tot problemen leiden. Het is onze ervaring dat er dan ruzie ontstaat over de verdeling. Maar vaak komt dat ook omdat men niet precies weet hoe een verdeling scheiding in z’n werk gaat. Daarom leggen we dat hieronder uit. 

Ik wil een deskundige spreken
Je zit nergens aan vast!

Welke situatie is op jou van toepassing?


Verdeling scheiding: hoe werkt het?

Voordat je kunt beginnen aan de boedelscheiding, moet je eerst weten hoe het werkt. De eerste vraag is wát er precies te verdelen valt. Dat hangt af van het type relatie dat je hebt. Als je dat eenmaal weet, maak je een overzicht van alle bezittingen. Pas dan kun je gaan verdelen. Huwelijkse voorwaarden

Ben je gehuwd op huwelijkse voorwaarden? Dan staat in de voorwaarden wat er gebeurt in geval van echtscheiding. Sommige mensen hebben afgesproken dat er geen gezamenlijke bezittingen zijn. Anderen kiezen ervoor om bijvoorbeeld de ondernemingen gescheiden te houden, maar de rest niet. De enige manier om te ontdekken hoe dat bij jou zit, is het lezen van de voorwaarden die je destijds zelf hebt laten opstellen. 

Gemeenschap van goederen

Bij een huwelijk in gemeenschap van goederen werkt dat heel anders. Al je bezittingen en schulden zijn dan gezamenlijk. Bij scheiding is de verdeling dan ook 50-50. Er zijn wel uitzonderingen. Als je bijvoorbeeld een erfenis hebt gehad, kan de erfenis zijn uitgesloten in het testament. Degene van wie je geërfd hebt, heeft dan bepaald dat de erfenis niet in de huwelijkse gemeenschap valt. Lees het testament er daarom nog eens op na. 

Geregistreerd partnerschap

Bij een geregistreerd partnerschap ontbinden is de verdeling van de boedel hetzelfde als bij een huwelijk. Ook dan hangt het ervan af of je op voorwaarden samen bent of in gemeenschap van goederen. 

Samenlevingsovereenkomst

Heb je een samenlevingsovereenkomst? Dan moet je die ook goed doorlezen. In de overeenkomst staat, als het goed is, hoe je de verdeling bij scheiding moet regelen. Je zult dan wel in ieder geval scheiden zonder rechter.  

Maak overzicht bezittingen en schulden

Als je eenmaal weet hoe je de verdeling scheiding moet regelen, maak je een overzicht. In dat overzicht zet je alle bezittingen en schulden die verdeeld moeten worden. Vervolgens kun je twee dingen doen. Je kunt een ervaren mediator zoeken en met hem of haar de verdeling regelen. Je kunt ook ieder een kruisje zetten achter alles dat jij voor je rekening wil nemen. Als er op sommige plekken twee kruisjes staan, ga je met elkaar in overleg. Je probeert dan tot een oplossing te komen. Heb je een eigen bedrijf? Ga je scheiden met een vof? Dan moeten daar afzonderlijke afspraken over worden gemaakt. 

Verdeling scheiding goed vastleggen

Zodra de verdeling is gemaakt, legt de mediator die voor je vast in het echtscheidingsconvenant. Dan komt er later geen gedoe over hoe de verdeling ook alweer was afgesproken. 

Meer weten?

Wil je meer weten over dit onderwerp? Neem dan gerust contact met ons op. We geven graag antwoord op al je vragen. Geheel gratis en vrijblijvend natuurlijk!

Geef mij gratis advies
Je zit nergens aan vast!