E-mail 085-8081 499

Urgentie aanvragen na scheiding

Je bent net gescheiden en je hebt samen met je partner besloten wie in het huis blijft wonen. Als jouw ex-partner je heeft uitgekocht, ga jij dus de echtelijke woning verlaten. Dan is het belangrijk om zo snel mogelijk een nieuwe woning te vinden. Dit blijkt echter in de praktijk niet gemakkelijk. Wel is het bij sommige gemeentes of bij de woningbouwvereniging mogelijk urgentie aan te vragen na de scheiding. Dan kom je sneller in aanmerking voor een huurwoning. 

Ik wil een deskundige spreken
Je zit nergens aan vast!

Ga direct naar: 


Wat is een urgentieverklaring?

Nu je gaat scheiden, vraag je je waarschijnlijk af waar je gaat wonen. Ben je op zoek naar een huurwoning? Dit is echter in veel gemeenten niet gemakkelijk. Maar soms kan je urgentie aanvragen. Een urgentieverklaring is een verklaring voor mensen die voorrang nodig hebben bij het krijgen van een huurwoning. Als je namelijk in het bezit bent van zo’n verklaring kan je binnen 6 maanden een woning via de sociale woningbouw krijgen. 

terug naar boven

Urgentie na scheiding aanvragen

Hoe vraag je nu een urgentieverklaring voor een huurwoning na scheiding aan? Deze aanvraag doe je bij de gemeente of de woningbouwvereniging. Zij beslissen dan of je recht hebt op zo’n urgentieverklaring. De voorwaarden verschillen per gemeente en woningbouwvereniging. Door het tekort aan sociale huurwoningen is het echter steeds moeilijker om versneld in aanmerking te komen voor een huurwoning. 

terug naar boven

Voorwaarden 

Een urgentieverklaring krijg je niet zomaar, want er zijn strenge regels voor. Zelfs als je kinderen hebt, betekent dat helaas niet dat je in aanmerking kan komen. De gemeente of de woningbouwvereniging onderzoekt of je aan de voorwaarden voldoet. Enkele voorbeelden van die voorwaarden zijn: 

  • Je moet noodgedwongen je huidige woning verlaten;
  • Je hebt er alles aan gedaan om een woning te vinden, dit is echter niet gelukt; 
  • De noodsituatie is niet jouw schuld. 

Elke gemeente en woningbouwvereniging heeft zijn eigen voorwaarden. Daarom kan je het best daarmee contact opnemen. 

terug naar boven

Kosten aanvraag urgentieverklaring

Soms worden er kosten in rekening gebracht voor het aanvragen van een urgentieverklaring. De hoogte van deze kosten verschilt per gemeente. Neem ook hiervoor contact op met de gemeente. 

terug naar boven

Vragen over urgentie aanvragen voor nieuwe woning? 

Heb je nog vragen over het aanvragen van een urgentieverklaring? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Onze experts zijn deskundig op dit gebied en helpen je graag verder. Je kan bellen of mailen. Ook kan je je nummer achterlaten. Je wordt dan zo snel mogelijk teruggebeld.

terug naar boven

Geef mij gratis advies
Je zit nergens aan vast!