artikel NRC
Nederland
Mouseover
naar LinkedIn groepvolg ons op twitter

Wat is een convenant echtscheiding?

Bij een scheiding komt ook een aantal praktische zaken kijken. Het is namelijk belangrijk dat je goede afspraken maakt over de verdeling van schulden en bezittingen en vooral de zorg voor de kinderen. Het convenant echtscheiding (ook wel echtscheidingsconvenant genoemd) is het document waarin je alle afspraken ten aanzien van de scheiding vastlegt.

Hoewel het convenant echtscheiding meestal slechts enkele pagina’s groot is, heeft de totstandkoming ervan vaak heel wat voeten in de aarde. De volgende aspecten zijn van belang:

  • Zorg voor de kinderen
  • Omvang van bezittingen
  • Omvang van schulden
  • Verdeling van bezittingen en schulden
  • Partneralimentatie
  • Kinderalimentatie
  • Echtelijke woning (blijft er iemand wonen? verkopen?)
  • Pensioenverevening

Opstellen van het convenant echtscheiding

Tijdens de mediation komen al deze aspecten uitgebreid aan bod; ieder onderwerp wordt besproken en partijen besluiten gezamenlijk hoe ermee om te gaan. Soms kan het convenant echtscheiding in één bijeenkomst worden opgesteld; in andere gevallen kost het wel vijf bijeenkomsten. Het doel van de mediation is echter altijd om in gezamenlijk overleg te komen tot een convenant echtscheiding waar beide partijen volledig achter staan. De ervaring leert dan ook dat de gemaakte afspraken in zulke gevallen het langste standhouden.

De rol van de advocaat

De ervaren mediator helpt partijen bij het opstellen van het convenant. Om er zeker van te zijn dat alle aspecten van het convenant op een juridisch zuivere zijn weergegeven, beoordeelt de advocaat het ook nog een keer. Na deze zekerheids-check wordt het convenant door de advocaat middels een gemeenschappelijk verzoek ingediend bij de rechtbank. Zes weken later ontvang je dan de beschikking van de rechter waarin wordt besloten tot scheiding.

mail print
Gecertificeerde Mediators
0900 - 5 800 800

www.gecertificeerdemediators.nl
Beoordeling
Robbert (Zutphen)

“Mediator Guido Bakker heeft echt voor een doorbraak gezorgd in het contact met mijn ex! Sindsdien kan ik mijn kinderen weer zien! Ontzetten bedankt!”
Beoordeling
jaap (utrecht)

“eigenlijk hadden we het al opgegeven om samen een goed ouderschapsplan op te stellen. maar dankzij jullie is het toch gelukt. dank je wel”
Beoordeling
Jacqueline Z. (Gouda)

“Veel dank aan mediator Robbert Hogenelst voor de bemiddeling. Mede dankzij hem zijn mijn werkgever en ik goed uit elkaar. ”
ontwerp: KAdE /42  -  techniek: Simplex Interactive
Noord-Brabant Zuid-Holland Zeeland Limburg Gelderland Utrecht Noord-Holland Flevoland Overijssel Drenthe Groningen Friesland Vind hier jouw mediator