Financiën scheiding
Financiën scheiding moeten goed geregeld worden. Doe je dat niet, dan ligt een vechtscheiding op de loer. Als je er echter goede afspraken over maakt, is de kans op conflict een stuk kleiner. Wij zetten de belangrijkste punten even op een rijtje.
Je zit nergens aan vast!
Boedelverdeling
Als je gaat scheiden, dan zijn er altijd spullen en tegoeden die verdeeld moeten worden. Dit noemen we de boedelscheiding. Het is zaak daarover duidelijke afspraken te maken zodat beide partijen weten wat hen toekomt na de scheiding.
(Koop)woning
Wie blijft er in de woning? Of moet de koopwoning worden verkocht? Welke gevolgen heeft dat voor jullie beiden? Wat betekent dit voor de kinderen na de scheiding? Een belangrijk punt om te bespreken tijdens de mediation. Meer over huis verkopen bij scheiding.
Alimentatie
Vaak ontstaat er als gevolg van de scheiding een alimentatieplicht. De vraag is echter: moet er zowel partneralimentatie als kinderalimentatie worden betaald? En hoe hoog is het bedrag? Om daar achter te kunnen komen, moet er een alimentatieberekening worden gemaakt door de scheidingsmediator.
Pensioen
Als tijdens het huwelijk pensioenrechten zijn opgebouwd, dan moeten die na het huwelijk verdeeld worden. De mediator bespreekt dit met jullie zodat je verstandige keuzes kunt maken. Op die manier kun je het verdelen van pensioen bij scheiden (waaronder het ouderdomspensioen) op een goede manier regelen.
Kosten scheiding
Scheiden kost altijd geld. Maar de verschillen in kosten variëren van scheiding tot scheiding. Als je een laag inkomen hebt, dan heb je mogelijk recht op een subsidie van de Raad voor Rechtsbijstand. Wij verzorgen de aanvraag ervan. In andere gevallen betaal je per uur. daarnaast zijn er additionele kosten zoals griffierechten. aan het begin van de mediation geeft de scheidingsbemiddelaar aan met welke kosten voor je scheiding je rekening moet houden.