Geregistreerd partnerschap of samenlevingscontract
Ben je klaar voor de volgende stap in je relatie maar wil je (nog) niet trouwen? Dan denk je vast wel aan een geregistreerd partnerschap of samenlevingscontract. Maar, wat zijn dit nu en wat is het verschil tussen deze twee? In beide gevallen worden afspraken vastgelegd. Wat er wordt afgesproken verschilt echter.
Je zit nergens aan vast!
Ga direct naar:
- Wat is een geregistreerd partnerschap?
- Hoe werkt een samenlevingscontract?
- Gemeenschap van goederen bij geregistreerd partnerschap
- Samenlevingscontract bij de notaris
- Erfgenaam bij geregistreerd partnerschap
- Scheiden met geregistreerd partnerschap of samenlevingscontract
- Opstellen ouderschapsplan
- Alimentatieplicht voor geregistreerde partners
- Wij beantwoorden jouw vragen
Wat is een geregistreerd partnerschap?
Een geregistreerd partnerschap is voor mensen die hun samenleven formeel willen vastleggen, maar nog niet willen trouwen. Ook is het handig om in de partnerschapsvoorwaarden verschillende zaken, zoals bijvoorbeeld van wie de woning is, vast te leggen.
Hoe werkt een samenlevingscontract?
In een samenlevingscontract leg je vast welke spullen en welk geld van jou en je partner is. Ook wordt er besproken wat hiermee gebeurt als jullie uit elkaar gaan. Je kan zelf bepalen wat er in het contract komt te staan. Wil je dat het contract wordt erkend door de Belastingdienst? Laat je samenlevingscontract dan vastleggen door een notaris.
Gemeenschap van goederen bij geregistreerd partnerschap
Een geregistreerd partnerschap regel je, net als een huwelijk, bij de ambtenaar van de burgerlijke stand. Ook op andere gebieden lijkt het op een huwelijk. Je wordt namelijk in (beperkte) gemeenschap van goederen geregistreerd. Dit houdt in dat jullie al jullie bezittingen en kosten delen. Mocht je dit niet willen, dan kan er ook wat anders worden afgesproken. Doe je dit na 1 januari 2018, dan gelden er afwijkende regels.
Samenlevingscontract bij notaris
Voor een samenlevingscontract kun je terecht bij de notaris. Samen met de notaris maken jullie afspraken over het huishouden en geldzaken. Ook wordt de verdeling van jullie bezittingen besproken. Dit wordt gedaan voor het geval dat jullie ooit uit elkaar gaan.
Erfgenaam geregistreerd partnerschap
Bij een geregistreerd partnerschap ben je automatisch elkaars wettelijke erfgenaam. Ook heb je als geregistreerde partner recht op nabestaandenpensioen. Bij een samenlevingscontract is dit niet automatisch het geval.
Scheiden met geregistreerd partnerschap of samenlevingscontract
Wil je jouw geregistreerd partnerschap ontbinden, dan moet je dit laten doen door de notaris of een advocaat. Ga je jouw samenlevingscontract ontbinden, dan is dit niet verplicht. Toch kiezen sommige mensen ervoor om alles vast te laten leggen in een convenant. Zo weet iedereen waar die aan toe is en wordt gedoe in de toekomst voorkomen.
Ouderschapsplan na scheiding
Als jullie gezamenlijk gezag uitoefenen over jullie minderjarige kinderen en jullie gaan scheiden, dan moet je altijd een ouderschapsplan opstellen. Ongeacht of er sprake is van een samenlevingscontract of een geregistreerd partnerschap. In het plan worden afspraken over de zorg en opvoeding voor de kinderen vastgelegd.
Alimentatieplicht voor geregistreerde partners
Voor (voormalig) geregistreerde partners is er sprake van alimentatieplicht. Dit kan zowel partneralimentatie als kinderalimentatie zijn. Je moet hoe dan ook de alimentatie berekenen. Bij een samenlevingscontract heb je geen alimentatieplicht, tenzij je daar andere afspraken over hebt gemaakt.
Wij beantwoorden jouw vragen
Heb je nog vragen of wil je advies? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Onze juridische experts beantwoorden graag jouw vragen.