Gratis online intake 085-8081 499
BLOG: 5 jaar jonger dankzij powernap

5 jaar jonger dankzij powernap 

In veel warme landen geldt er dagelijks een siësta. Het betekent dat de werkende bevolking op het heetst van de dag de winkels sluit. De mensen gaan dan even slapen om later op de middag weer te gaan werken. In ons land kunnen velen van ons alleen maar verlangend kijken naar deze traditie. Aan de andere kant kan het voor frustraties zorgen wanneer je als toerist in het land bent en je boodschappen wilt doen. Je komt dan voor een dichte deur te staan. Reken maar niet dat de lokale bevolking speciaal voor jou de winkel zal openen. Deze mensen zijn beslist niet lui, maar zijn wellicht juist productiever dan de Nederlander die praktisch 8 uur achter elkaar per dag werkt.

Beter presteren

Onderzoek heeft aangetoond dat een powernap je geheugen en denkwerk verbetert. Dit onderzoek is uitgevoerd door wetenschappers van een Amerikaanse universiteit. In een artikel van het AD is de uitkomst beschreven van het onderzoek, gehouden onder 3000 proefpersonen van Chinese komaf. ‘Proefpersonen die een middagdutje van een uur hadden gedaan, bleken volgens het rapport beter te presteren op de tests dan zij die geen siësta hadden gehouden’. Sterker nog, de uitgeslapen proefpersonen bleken 5 jaar jonger qua geestelijke capaciteit.

Souper Charge yourself

Wat nou als wij de lunchpauze zouden combineren met een powernap? De eerste uren van de dag ben je doorgaans lekker actief en erg gemotiveerd om te werken. Vaak is het middag voor je er erg in hebt. Alleen gaan de uren na de middag tergend langzaam. Althans, dat lijkt zo. Je hebt een opkikker nodig halverwege de middag, omdat het net lijkt alsof al je creatieve energie in je schoenen is gezakt. Je voelt je moe en dus heb je iets nodig om je nieuwe energie te geven. Het is niets voor niets dat Cup a Soup daar dankbaar gebruik van heeft gemaakt. Of wat dacht je van de kruidkoek Snelle Jelle? Een hapje van deze kruidkoekreep zou je je bijna herboren laten voelen en je een nieuwe energie boost geven.

Snelle Jelle bevat als kruidkoek bijna 42 gram suiker per 100 gram. Omgerekend zijn dat 12 suikerklontjes. In Cup a Soup zit vooral veel zout. Toegevoegde suikers worden door ons lichaam heel snel opgenomen, waardoor je je ineens weer helemaal fit voelt. Je bloedsuikerspiegel schiet omhoog, maar zakt even later net zo weer hard naar beneden. Gevolg? Opnieuw een dip. Veel zout doet je bloeddruk exploderen, dus ook wat dat betreft niet gek dat je daarna weer ‘nieuwe energie’ hebt. Het is alleen schijn energie. Een energie die je lichaam eigenlijk niet heeft. Gaan we hiermee niet voorbij aan wat ons lijf zegt, namelijk dat het moe is? Is het niet belangrijker toe te geven aan deze dip in plaats van er tegen te vechten?

Grotere productiviteit en kostenbesparing

Het hoofdkantoor van Google lijkt haar tijd al ver vooruit te zijn. Daar hebben ze namelijk speciale ontspanningsruimtes gecreëerd voor hun werknemers. Zij zien een powernap niet als een kostenpost, maar juist als dé manier om je opnieuw op te laden. Zij lijken al te weten dat mensen niet 8 uur of langer per dag optimaal kunnen presteren. Het is misschien zelfs wel daarom dat Google ongekend groot is geworden en nog steeds groeiende is. Hun aanpak is in ieder geval succesvol, dat blijkt wel.

De kans is groot dat een powernap op kosten van de baas juist zorgt voor extra winst. Winst op diverse fronten overigens. Hoe langer je doorwerkt zonder pauze, hoe logischer het is dat je fouten gaat maken en langer doet over opdrachten. Een 8-urige werkdag zou daarom zomaar eens vervangen kunnen worden door een 6-urige werkdag, waarbij je 2x 3 uur achter elkaar werkt. Op de langere termijn zou het misschien wel eens zo kunnen zijn dat er veel minder uitval door ziekte ontstaat. Waarschijnlijk zal je baas niet direct staan te springen om dit ook in te voeren op de werkvloer. Maar de kans is er dat we over enkele decennia al niet meer anders weten. Het zou dan weleens de nieuwe manier van werken kunnen zijn.