Gratis online intake 085-8081 499
‘Mijn Nederlandse ex werd niet goed van het  Spaanse familiegevoel.’

De echtscheiding van Maria, Spaanse

Maria* is Spaanse en was getrouwd met een Nederlandse man. Haar huwelijk eindigde helaas in echtscheiding. Dat wijt ze deels aan haar kinderwens. Zij wilde graag kinderen, hij niet. Het belangrijkste was echter de relatie met haar eigen familie. 

'In Spanje zijn we erg gehecht aan onze eigen familie. Ik ga er wekelijks even naartoe. We drinken samen koffie of nemen een kop thee. We bespreken de week en wat er gaande is. Op die manier hebben we veel contact met elkaar. Mijn [inmiddels] ex was daar niet aan gewend.'

Cultuurverschillen onderschat

Het contact met zijn familie in Nederland is veel oppervlakkiger. We zien elkaar af en toe, maar lang niet elke week. Dat bleek een onverwacht groot verschil tussen beiden. Het huwelijk kreeg er na verloop van tijd onder te lijden. Het leek zo mooi om een man uit Holland te trouwen. Maar ze heeft de cultuurverschillen behoorlijk onderschat. 

'Ik reken mezelf dat aan. Ik heb me verkeken op het verschil in cultuur. Dat geldt echter net zo goed voor hem. Ik heb hem vaak verteld dat mijn familie op één staat. Eenmaal hier in Spanje bleek dat sterker dan hij had gedacht.'

Kinderwens 

Daar kwam bij dat Maria graag een kind wilde, maar haar ex niet. Het vormde een tweede belangrijk verschil tussen beiden. Hij moest niet veel van familie hebben en vreesde het ergste als er ook nog een kindje zou komen. 

'Ik wilde heel graag kinderen. Het lijkt me prachtig om kleintjes op te voeden. Hij dacht daar helaas heel anders over. Dit vormde uiteindelijk het breekpunt in onze relatie. Ik was best bereid om mijn familie iets minder te zien. Maar ik was niet bereid om geen kinderen te maken omdat hij mijn familie niet wilde zien.'

Alsnog kinderloos

Helaas is inmiddels vast komen te staan dat Maria om medische redenen geen kind zal kunnen krijgen. Dat was toen nog niet bekend. Toch zou ze haar ex niet terug willen. Ze is van mening dat ze te veel van elkaar verschillen. Zeker nu ze alweer een tijdje zonder hem leeft, ervaart ze hoe diep de cultuurverschillen eigenlijk zaten. Ze is bovendien veel te blij om weer veel om te gaan met haar familie. 

Vechtscheiding lag op de loer

De verschillen tussen Maria en haar ex leidden tot steeds meer spanning. Hun levens groeiden te ver uit elkaar. Uiteindelijk keerde hij terug naar Nederland en besloten ze te scheiden. Ze voelden zich allebei een soort van bekocht. Hun relatie begon zo romantisch. Hij dacht dat zij wel begreep dat hij niet zoveel met familie had. Andersom gold hetzelfde: zij dacht dat hij wel wist dat zij geen afstand kon nemen van haar familie. Daardoor werden ze erg boos op elkaar. Een vechtscheiding voorkomen bleek nog een hele opgave. 

Toch maar in gesprek

Na een paar maanden ruziën, besloten ze zich beiden in te zetten voor een nette scheiding. Zo kwamen ze bij een mediator uit. 

'Dankzij een mediator van gecertificeerdemediators.nl konden we elkaar blijven spreken. We hebben onze verschillende visies op onze relatie nog eens goed uitgepraat. Toen de kou eenmaal uit de lucht was, kwamen we snel tot afspraken over de verdeling. Een situatie die heel pijnlijk leek te gaan worden, bleek ineens heel gemakkelijk op te lossen. Dankzij mediation zijn we op een goede wijze uit elkaar gegaan. En dat kostte slechts enkele weken tijd.'

 

 

*Maria legde haar verhaal uit tijdens mediation. Hij heeft het verhaal zoals hier te lezen zelf gelezen en akkoord bevonden. We hebben haar naam gefingeerd.