Gratis online intake 085-8081 499
Drie redenen waarom we vaker scheiden

Drie redenen waarom we vaker scheiden

De website Nu.nl meldt dat de kans op een duurzaam huwelijk steeds kleiner wordt. Volgens onderzoek is gebleken dat 40% van de huwelijken tegenwoordig strandt. Dat is een stijging van 28% ten opzichte van zo’n 40 jaar geleden. Hoe komt het nou dat koppels steeds vaker scheiden? Zijn de huwelijken tot de dood ons scheidt over nog eens 40 jaar een zeldzaamheid? Waarschijnlijk is het voor de lezer van deze blog niks nieuws meer. Om ons heen zien we het namelijk overal gebeuren. Vaak zijn het koppels waarvan niemand het had verwacht dat ze ooit uit elkaar zouden gaan. Ook even vaak zijn het koppels die pas net in het huwelijksbootje waren gestapt. Het genoemde onderzoek geeft drie hoofdoorzaken van deze ontwikkeling.  

1. Slechte communicatie

Het is algemeen bekend dat er binnen huwelijken regelmatig weinig écht gepraat wordt. Men kan van huis uit niet gewend zijn om te praten. Daarmee wordt niet het oppervlakkige kletsen bedoeld, maar écht interesse tonen in de ander. Een gebrek aan vaardigheden op het gebied van goede communicatie kan er ook toe leiden dat men gewoon niet weet hoe met problemen en conflicten om te gaan, anders dan ze te ontwijken en hun geluk elders gaan zoeken. Overspel kan dan op de loer liggen. Het lijkt op dat moment even een ticket om alle problemen als sneeuw voor de zon te doen verdwijnen. Dat dit de problemen juist verergert, daar zijn veel mensen op dat moment even blind voor.

2. Kiezen van de verkeerde partner

Daarnaast is het zo dat mensen niet graag alleen zijn. Ze hebben jarenlang bij hun ouders gewoond. Ondertussen hebben ze een relatie gekregen en wordt er vaak al vrij snel de keuze gemaakt om samen te gaan wonen of te trouwen. Wanneer men alleen is en op zichzelf is aangewezen, kan men plots geconfronteerd worden met alleen zijn en eenzaamheid. Dat is een akelig gevoel dat ze graag willen vermijden. Ze kunnen daardoor te snel voor een partner kiezen die eigenlijk niet echt bij ze past, waar ze mogelijk pas later achter komen als ze al lang en breed getrouwd zijn.

3. Gebrek aan persoonlijke ontwikkeling

Nog een belangrijke oorzaak is dat wij van jongs af aan worden klaargestoomd om actief aan de wereld deel te nemen. Dat betekent dat we leren hoe we samen moeten werken, vaardigheden leren voor ons toekomstige beroep en kennis opdoen. Wat een groot gemis is, is dat het doorgaans ontbreekt aan persoonlijke ontwikkeling. Niet de vraag ‘Wie wil jij zijn?’, maar de vraag ‘Wie ben jij echt?’, is een vraag die gesteld zou moeten worden. Alleen wanneer je jezelf écht kent kun je immers een partner vinden die bij jou aansluit. Daarnaast helpt het je om jouw tekortkomingen onder ogen te komen en jouw gedrag onder de loep te kunnen nemen. Vanuit een soort helicopterview naar jezelf kunnen kijken, dat is ook belangrijk wil je van een huwelijk een langdurig succes maken.

Zijn er meer problemen bijgekomen?

Het is natuurlijk de vraag of er in de loop der tijd steeds meer koppels met problemen zijn bij gekomen. Vroeger was het immers vaak zo dat scheiden iets was waarover niet gesproken kon worden. Een ongelukkig huwelijk kon alsnog geen reden zijn om uit elkaar te gaan, omdat je op die manier de schande van de familie en/of van het dorp werd. Om de lieve vrede te bewaren hield men de problemen binnenhuis.