Gratis online intake 085-8081 499
Studie: Limburg heeft meer gescheiden mannen dan gemiddeld

Limburg heeft meer gescheiden mannen dan gemiddeld

Doetinchem, 14 november - 31 van de 33 Limburgse gemeenten hebben een hoger percentage gescheiden mannen dan het landelijke gemiddelde. Landelijk gezien is bijna 57 procent van de gescheiden inwoners vrouw; in Limburg is dit 55%. Dit blijkt uit onderzoek van de landelijke organisatie voor mediation Gecertificeerdemediators.nl, waarbij data van het CBS uit verschillende bestanden naast elkaar is gelegd.

Maasgouw is de meest gelijke gemeente van Limburg, hier is slechts 51,61 procent van de gescheiden inwoners vrouw. Roerdalen (51,84%) en Leudal (52,17%) zijn daarna de gemeenten met de meest gelijke verdeling.


Gescheiden mannen vs vrouwen landelijk


Slechts 5 gemeenten waar meer gescheiden mannen wonen

In heel Nederland zijn er slechts 5 gemeenten waar meer gescheiden mannen wonen dan vrouwen. De top 3 gemeenten met de meeste gescheiden mannen liggen opvallend genoeg allemaal in de provincie Groningen. In de gemeente De Marne wonen de meeste gescheiden mannen (50,37 procent), gevolgd door Bellingwedde (50,27 procent) en Grootegast (50,25 procent). Baarle-Nassau (Noord-Brabant) en Menameradiel (Friesland) zijn de overige gemeenten waar meer gescheiden mannen dan gescheiden vrouwen wonen. Net als in Limburg, wonen er in de provincie Zeeland meer gescheiden mannen dan vrouwen.


Top 3 gemeenten in Limburg met laagste percentage gescheiden vrouwen


Mook en Middelaar de meeste gescheiden vrouwen

Landelijk gezien is bijna 57 procent van de gescheiden inwoners vrouw. In Limburg zijn er slechts 2 gemeenten (van de 33) waar een hoger percentage gescheiden vrouwen woont. In Mook en Middelaar wonen procentueel gezien de meeste gescheiden vrouwen (60,77%). De andere gemeente die boven het landelijk gemiddelde zit is Maastricht (59,3%).


 

Top 3 gemeenten in Limburg met hoogste percentage gescheiden vrouwen


Heerlen heeft de meeste gescheiden inwoners

Van alle Limburgse gemeenten heeft Heerlen de dubieuze eer om de meeste gescheiden inwoners te herbergen. 13,4 procent van de inwoners is hier gescheiden, daarmee is Heerlen landelijk gezien (samen met Zandvoort - NH) de gemeente met procentueel de meeste gescheiden inwoners. De top 5 met meest gescheiden inwoners wordt verder aangevuld door Kerkrade (12,4 procent), Brunssum(11,9%), Roermond (11,5%) en Sittard-Geleen (11,3%). Horst aan de Maas en Peel aan de Maas hebben juist de minste gescheiden inwoners (allebei 6,3%).
Limburg derde in gelijkheid gescheiden mannen vs. vrouwen

De provincie Limburg doet het landelijk gezien goed wanneer de percentages gescheiden mannen worden vergeleken met die van vrouwen. Na de provincies Friesland en Groningen, loopt Limburg wat dit betreft voorop in Nederland. Noord-Holland is het minst gelijk verdeeld. Zie ook het overzicht in het kaartje hieronder. 


gescheiden mannen en vrouwen in Nederland