Gratis online intake 085-8081 499
Studie: Friesland heeft laagste percentage gescheiden vrouwen

Friesland heeft laagste percentage gescheiden vrouwen

23 van de 24 Friese gemeenten hebben een lager percentage gescheiden vrouwen dan het landelijke gemiddelde. Landelijk gezien is bijna 57 procent van de gescheiden inwoners vrouw; in Friesland is dit slechts 54,83 procent. Dit blijkt uit onderzoek van de landelijke organisatie voor mediation Gecertificeerdemediators.nl, waarbij data van het CBS uit verschillende bestanden naast elkaar is gelegd.

Smallingerland uitzondering

Smallingerland is de enige gemeente van Friesland waar het percentage gescheiden vrouwen hoger ligt dan het landelijke gemiddelde. Menameradiel is juist de gemeente met het laagste percentage gescheiden vrouwen en daarmee gelijk de meest gelijke gemeente van Friesland. Hier wonen zelfs minder gescheiden vrouwen dan gescheiden mannen. Kollumerland en Nieuwkruisland (51,14%) en Littenseradiel (51,49%) zijn daarna de gemeenten met de meest gelijke verdeling van Friesland. Vergelijkbare studies zijn gedaan voor andere provincies. 


Friesland laagste percentage gescheiden vrouwen


Landelijk slechts 5 gemeenten waar meer gescheiden mannen wonen

In heel Nederland zijn er slechts 5 gemeenten waar meer gescheiden mannen wonen dan vrouwen. De top 3 gemeenten met de meeste gescheiden mannen liggen opvallend genoeg allemaal in de provincie Groningen. In de gemeente De Marne wonen de meeste gescheiden mannen (50,37 %), gevolgd door Bellingwedde (50,27 %) en Grootegast (50,25 %). Baarle-Nassau (NB) en Menameradiel zijn de overige gemeenten waar meer gescheiden mannen dan gescheiden vrouwen wonen.Harlingen heeft hoogste scheidingspercentage

Van alle Friese gemeenten heeft Harlingen de dubieuze eer om de meeste gescheiden inwoners te herbergen. 11,2 procent van de inwoners is hier gescheiden. Daarna volgen de eilanden Schiermonnikoog (10,5%) en Vlieland (10,2%), op de voet gevolgd door de grote steden Leeuwarden (10,2%) en Heerenveen (9,7%).


Percentage gescheiden inwoners friese gemeenten