Gratis online intake 085-8081 499
Wat is beter, een jonge of een oudere vader?

Wat is beter, een jonge of een oudere vader?

Een kind van 10 jaar dat een vader heeft van 50 jaar of ouder, het lijkt erop dat dit in ons land geen uitzondering meer is. Dit blijkt volgens het artikel dat Nu.nl naar buiten bracht. Daar waar men vroeger nog vaak op jonge leeftijd trouwde en vroeg kinderen kreeg, lijkt er een duidelijke kentering zichtbaar te zijn op dit gebied. Na enig research zijn er zowel duidelijke voor- als tegenstanders te vinden. Zetten we de voor- en tegenstanders tegenover elkaar, dan zal er een pittige discussie kunnen ontstaan. Is het beter om een oudere vader of een jonge vader te hebben? En waarom eigenlijk? 

Verandering van de maatschappij

Deze verandering op het gebied van ouderschap heeft grotendeels te maken met de moderne maatschappij. Jaren geleden was het de gewoonte dat de vrouw het huishouden op zich nam en al vroeg in het moederschap stapte. De vader ging iedere dag naar het werk en kwam vaak pas tegen de avond weer thuis. Wat we tegenwoordig zien, is dat zowel mannen als vrouwen werken. In veel gevallen werken de ouders beide fulltime. Samen vertrekken ze in de vroege ochtend om tegen het einde van de dag weer thuis te komen.

Partners zijn vaak in hun twintiger jaren vooral bezig met studeren en vervolgens het maken van een carrière. In ieder geval liggen de prioriteiten heel erg anders. Ze willen eerst zichzelf ontplooien. Velen van hen willen wellicht samen de wereld rondreizen en zoveel mogelijk van het leven proeven. Settelen kan immers altijd nog. Daarbij is het een feit dat kinderen hebben nou eenmaal erg kostbaar is. Jonge stellen willen vaak eerst werken aan financiële zekerheid en spaargeld achter de hand hebben.

Vermoeidheid en ouderdomskwaaltjes

Als nadeel wordt vaak genoemd dat een oudere vader minder actief is. Hij kan bijvoorbeeld lichamelijk minder in staat zijn om een balletje te trappen met zijn zoon. Ook ravotten is vermoeiender. Naarmate het kind volwassen wordt en in de bloei van zijn of haar leven komt, is het goed mogelijk dat de ouders hulpbehoevend raken vanwege hun leeftijd. Dat vraagt om opofferingen van het kind. Het kan te maken krijgen met de zorg voor ouders die met ouderdomskwaaltjes kampen of zelfs niet meer zelfstandig kunnen functioneren.

Een oudere vader, leuk toch?

Aan de andere kant is een oudere vader ook iemand die al meer richting zijn pensioengerechtigde leeftijd gaat en daardoor plots veel meer thuis is. In plaats van een vader die iedere dag de deur uit is, heb je een vader die veel vrije tijd heeft. Samen diepgaande gesprekken voeren, kruiswoordpuzzels oplossen en wandelingen maken. Het kan ontzettend gezellig en fijn zijn om je vader van zo dichtbij mee te maken. Als je geluk hebt kun je kiezen wanneer je vader wilt worden. Kinderen krijgen is hoe dan ook een zegening. Hoe je het vaderschap vervolgens het beste invulling kunt geven, daar is geen handboek voor beschikbaar. Al doende leert men.