E-mail 085-8081 499

Omgangsregeling afdwingen

Zijn jullie gescheiden, maar leeft je ex-partner de omgangsregeling niet na? Dit is echter wel verplicht. Je kan daarom de omgangsregeling laten afdwingen. Hier zijn meerdere manieren voor. 

Ik wil een deskundige spreken
Je zit nergens aan vast!

Ga direct naar: 


Probeer eerst samen oplossing te vinden

Voordat je de omgangsregeling gaat afdwingen, is het absoluut de moeite waard om nog eens samen om de tafel te gaan. Komen jullie er samen niet uit, schakel dan een mediator in die met jullie op zoek gaat naar een oplossing. De problemen worden namelijk meestal veroorzaakt door gebrekkige communicatie tussen jullie, als ouders. Ook kan het zijn dat de regeling door één van de ouders als oneerlijk wordt ervaren. Door hier samen over in gesprek te gaan kunnen jullie misschien toch tot een oplossing komen. 

terug naar boven

Herzien bestaande regeling

Een vaak voorkomende reden waarom een ouder zich niet houdt aan de omgangsregeling, is omdat hij of zij deze als oneerlijk ziet. We zien dit vaak bij vaders die zich tekort gedaan voelen. Ga hier dan samen, met een mediator, over in gesprek. Dan is de kans groot dat de bestaande regeling wordt herzien en er een regeling op tafel komt waar jullie beiden tevreden mee zijn. Het wordt dan als vanzelf makkelijk om je aan de omgangsregeling te houden. En zo hoef je de omgangsregeling niet af te dwingen met een kort geding.

terug naar boven

Inschakelen deurwaarder of politie omgangsregeling 

De ouder die op dat moment recht heeft op omgang met zijn of haar kind, kan de sterke arm inschakelen. Dit houdt in dat je de politie of een deurwaarder kan vragen de kinderen te laten halen. Hou er rekening mee dat een politiebezoek als zeer traumatisch kan worden ervaren door een kind. Daarnaast zal het de relatie tussen jullie als ex-partners alles behalve verbeteren. Voordat je het weet belanden jullie in een vechtscheiding. Dit is voor kinderen heel schadelijk. Wil je hier meer over weten, kijk dan eens wat Villa Pinedo voor jou en de kinderen kan betekenen.

terug naar boven

Opleggen dwangsom

Een andere optie is het laten opleggen van een dwangsom om de omgangsregeling af te dwingen. Dit kan aan de hand van een kort geding bij de rechter. Elke keer als de ouder zich niet aan de omgangsregeling houdt, wordt deze som opgelegd. Helaas werkt dit niet altijd. Zo zijn er bijvoorbeeld ouders die liever telkens een dwangsom betalen dan dat zij zich houden aan de regeling. 

terug naar boven

Lijfsdwang voor afdwingen omgangsregeling

Als blijkt dat een dwangsom niet werkt, kan als uiterste maatregel de zogenaamde lijfsdwang worden opgelegd. Ook dit gebeurt alleen maar in zeer ernstige gevallen. Lijfsdwang houdt in dat de ouder steeds opnieuw naar de gevangenis gaat, totdat hij of zij wel bereid is om mee te werken. Een lijfsdwang wordt nauwelijks toegepast omdat het niet in het belang is van het kind en als zeer schokkend en traumatisch kan worden ervaren. Hou er rekening mee dat Jeugdzorg zich dan waarschijnlijk ook over jullie situatie zal gaan buigen.

terug naar boven

Vragen over naleving omgangsregeling afdwingen? Neem contact op

Zit je met je handen in het haar omdat je ex-partner zich maar niet houdt aan de opgestelde omgangsregeling? Neem dan contact met ons op. Wij beantwoorden je vragen en geven vrijblijvend advies. Je kan bellen, mailen of je telefoonnummer achterlaten.  

terug naar boven

Geef mij gratis advies
Je zit nergens aan vast!