E-mail 085-8081 499

Mediation betekenis

Wat is de betekenis van mediation? Je bent één van de vele mensen die deze woorden heeft gegoogeld. Hieronder leggen we je het uit. Ook vertellen we wat mediation betekenis geeft.

Ik wil een deskundige spreken
Je zit nergens aan vast!

Ga direct naar:


Wat is mediation?

Mediation is een vorm van conflicthantering. Partijen gaan onder leiding van de mediator met elkaar in gesprek. Waarbij de neutrale en onpartijdige mediator het gesprek leidt. Mediation wordt vooral ingezet bij echtscheiding en arbeidsconflict

terug naar boven

Vertrouwelijk en geheim

Iedere mediation begint met het ondertekenen van de mediationovereenkomst. Daarin spreek je af dat de inhoud van de gesprekken vertrouwelijk en geheim blijft. Ook leg je daarin vast dat de mediator zich moet houden aan allerlei gedragsregels. Die gedragsregels zijn opgesteld door de Mediatorsfederatie Nederland

terug naar boven

Vrijblijvend

De gesprekken zijn vrijblijvend. Wel spreek je met elkaar af dat je je inspant om tot een oplossing te komen. Maar je wordt pas aan die oplossing gehouden nadat je een overeenkomst hebt ondertekend. Zoals bijvoorbeeld een echtscheidingsconvenant

terug naar boven

Mediator is neutraal en onpartijdig

De mediator heeft geen belang bij de uitkomst. Dat maakt hem of haar een fijne gespreksleider. Je wilt immers iemand die erop toeziet dat beide partijen voldoende aan bod komen. Niemand mag worden bevoordeeld! Daarom worden de kosten van mediation ook bijna altijd gedeeld – ongeacht het uurtarief van de mediator.   

terug naar boven

Informeel

Een ander belangrijk kenmerk van mediation is het informele karakter. Je gaat namelijk gewoon met elkaar in gesprek. Zolang je je aan de bovengenoemde afspraken houdt, kun je doen wat je wilt. Dat is voor een juridische procedure heel anders. Daarin moet je je namelijk aan allerlei formele regels houden. 

terug naar boven

Wat geeft mediation betekenis?

Wat geeft mediation betekenis? Eigenlijk is dat een meer filosofische vraag. Het geven van betekenis aan iets is immers persoonlijk. De voordelen van mediation hebben we elders uiteen gezet. Daarom hieronder een voorbeeld uit onze praktijk. 

terug naar boven

Voorbeeld uit de praktijk

Een man en vrouw in een samengesteld gezin zoeken hulp bij scheiden. Omdat beiden twee eigen kinderen hebben met een vorige partner, willen ze het co-ouderschap beëindigen. Dat brengt veel complicaties met zich mee. Wanneer mediation wordt ingezet, komen ze al snel tot een oplossing die niemand van tevoren voor mogelijk had gehouden. Zo heeft mediation betekenis gekregen voor alle betrokkenen. Er is immers een ouderschapsplan opgesteld waar alle acht (!) betrokkenen achter staan. 

terug naar boven

Meer weten over mediation?

Wil je meer weten over mediation? Neem gerust contact op met onze landelijke servicedesk. Onze hoog opgeleide medewerkers geven je graag deskundig en gratis antwoord op al je vragen. Wil je liever direct contact met een ervaren mediator? Geen punt: een mediator zoeken hebben we heel makkelijk gemaakt. 

Geef mij gratis advies
Je zit nergens aan vast!