E-mail 085-8081 499

Mediation bij erfenis: nalatenschap beter verdeeld

Mediation bij erfenis. Een nalatenschap roept vaak tegenstrijdige emoties op. Enerzijds is er verdriet om het overlijden van een dierbaar persoon. Anderzijds is er misschien ook wel blijdschap over de nalatenschap. De erfenis verdelen leidt nog wel eens tot conflict. Je schakelt de mediator in om je daarbij te helpen. 

Ik wil een deskundige spreken
Je zit nergens aan vast!

Ga direct naar:


Erfenis en conflict hand in hand

Een erfenis kan pas verdeeld worden als alle erfgenamen hiermee instemmen. Dat betekent dat je in een periode die misschien wordt overheerst door verdriet, toch goede afspraken met elkaar moet zien te maken. Als de erfgenamen al niet zo goed met elkaar overweg konden, wordt dat in zo’n situatie vaak versterkt. Mediation bij erfenis is één van de soorten mediation die gericht is op het maken van goede afspraken terwijl er heftige emoties spelen. 

terug naar boven

Nalatenschap: mediation of rechter? 

Als je er bij de verdeling van de nalatenschap samen niet uitkomt, kun je naar de rechter stappen. Daar zitten voor- en nadelen aan. Een voordeel kan zijn dat een neutrale derde beslist wat er met de erfenis gebeurt. Een nadeel is dat je een advocaat nodig hebt en hoge kosten zult maken. Bovendien kost een rechtszaak vaak veel tijd en stress. 

terug naar boven

Voordelen mediation erfenis

Welke voordelen mediation biedt, hangt van jouw situatie af. Maar meestal kom je via mediation veel sneller tot een oplossing. Bovendien bepaal je gezamenlijk wat die oplossing inhoudt. Je bent dus niet afhankelijk van de beslissing van een rechter. Een derde voordeel is: lage kosten. 

terug naar boven

Kosten mediation erfenis

Welke kosten mediation bij een erfenis met zich meebrengt hangt ook van jouw situatie af. Wij hebben vele keren slechts één gesprek hoeven te besteden aan een erfenis. Soms liggen de zaken wat ingewikkelder. Dan zijn er meerdere gesprekken van circa anderhalf uur nodig. Reken op een uurtarief voor de mediator vanaf rond de € 170,00 (inclusief BTW). 

terug naar boven

Hoe nu verder?

Lukt het je niet om de nalatenschap goed te verdelen? Is er sprake van een conflict tussen de erfgenamen? Neem dan even contact met ons op. Dan bespreken we jouw situatie even. Samen kunnen we dan beoordelen wat in jouw geval het beste is: een advocaat of mediator

Geef mij gratis advies
Je zit nergens aan vast!