E-mail 085-8081 499

Mediation naast rechtspraak

Mediation naast rechtspraak is een middel waarmee de overheid mediation stimuleert. Bij mediation lossen partijen onder begeleiding van de onafhankelijke mediator zelf hun conflict op. Ook de overheid ziet in dat mediation een effectief middel is om conflicten op te lossen. 

Ik wil een deskundige spreken
Je zit nergens aan vast!

Ga direct naar:


Kosten mediation

De kosten van mediation liggen laag. De voordelen van mediation zijn echter legio. Daarmee is het ook een handig middel om de kosten van de rechtspraak te drukken. Rechtspraak is immers veel duurder. 

terug naar boven

Mediation en mijn procedure

Mediation naast rechtspraak houdt in dat de rechter je wijst op de mogelijkheid van mediation. Wanneer je daar dan voor kiest, wordt de procedure geschorst. Als je vervolgens tot een oplossing van het conflict komt, wordt de procedure beëindigd met een getekende overeenkomst. Kom je er toch niet samen uit? Dan wordt de zaak terugverwezen naar de rechter.  

terug naar boven

Rol advocaat

Bij mediation naast rechtspraak draagt de advocaat namens zijn cliënt zorg voor de beëindiging of gedeeltelijke voortzetting van de procedure. Het kan dus zijn dat de inzet van mediation heeft geleid tot een volledige oplossing van het conflict. Het kan echter ook gebeuren dat het conflict slechts deels wordt opgelost. Dan laat je dit weten aan de rechter. Die hoeft zich dan nog slechts over het niet-opgeloste deel te buigen. Zo levert mediation naast rechtspraak een belangrijke bijdrage aan de efficiëntie van de rechtspraak.

terug naar boven

Gecertificeerde Mediators

De rechtspraak werkt exclusief met mediators die aan de strengst geldende kwaliteitseisen voldoen; alle mediators moeten ingeschreven zijn bij de Raad voor Rechtsbijstand, die additionele eisen stelt aan mediators. Het project ‘mediation naast rechtspraak’ doet daar goed aan. Wij hanteren dezelfde kwaliteitsnorm als de rechtspraak. Zodoende werken al onze mediators naast hun eigen activiteiten ook op doorverwijzing van de rechtspraak. Wij ondersteunen mediation naast rechtspraak dan ook van harte! Daarmee wordt mediation in Nederland immers weer een stukje beter. 

terug naar boven

Geef mij gratis advies
Je zit nergens aan vast!