E-mail 085-8081 499

Mediation in Nederland | Mediatorsfederatie Nederland 

Mediation in Nederland is sterk in opmars. Nog maar enkele jaren geleden was de sector niet professioneel georganiseerd. Inmiddels weet men de mediator steeds beter te vinden. Hieronder leggen we uit hoe mediation in Nederland wordt geregeld en wat de Mediatorsfederatie Nederland doet. Ook leggen we uit waarom NMI mediation niet meer bestaat.

Ik wil een deskundige spreken
Je zit nergens aan vast!

Ga direct naar:


NMI mediation bestaat niet meer

NMI mediation is vervangen door MfN mediation. Het Nederlands Mediation Instituut (NMI) was een organisatie die de kwaliteit van de mediators in de gaten hield. Sinds 1 januari 2014 noemt het NMI zich de Mediatorsfederatie Nederland, of MfN. 

terug naar boven

Voorlichting

De MfN geeft voorlichting over en doet onderzoek naar mediation. De MfN is bovendien een koepel voor iedereen die in Nederland iets te maken heeft met mediation. Ze onderhoudt dan ook de contacten met “het veld”. De MfN stelt tevens de normen vast waar een mediationopleiding aan moet voldoen.


 


terug naar boven

Kwaliteit mediation in Nederland

De kwaliteit van de mediator laat zich op twee manieren meten. Ten eerste moet iedere mediator voldoen aan een aantal eisen. Hij moet een opleiding succesvol hebben afgerond en het theorie examen en de praktijktoets hebben gehaald. Ieder jaar moet hij daarnaast een aantal zaken doen en bijscholing volgen. Maar een mediator die hier allemaal aan voldoet, hoeft zeker nog steeds niet een goede mediator te zijn. 

terug naar boven

Onze aanvullende eisen aan mediator

Al onze mediators voldoen aan deze eisen. Maar we stellen ook aanvullende eisen. Je moet namelijk heel veel zaken hebben gedaan. Van de 100 mediators die volgens een recent onderzoek voltijds hun brood verdienen met mediation, zijn er ruim 40 bij ons aangesloten. Dit zijn de mensen met de meeste ervaring. Alleen dan kun je profiteren van de voordelen van mediation

terug naar boven

Mediationwet

Op dit moment wordt er gepraat over een mediationwet. Het doel is om mediation in Nederland te stimuleren. Zo kunnen onder meer rechters worden ontzien.  Als er meer conflicten worden uitgepraat, dan stappen er immers minder mensen naar de rechter. Het is echter niet zeker of deze wet het zal halen. Maar ook zonder deze wet investeert de overheid in mediation, onder andere door middel van mediation naast rechtspraak

Geef mij gratis advies
Je zit nergens aan vast!