E-mail 085-8081 499

Soorten mediation

Er bestaan diverse soorten mediation. Je kunt natuurlijk bij de mediator terecht voor een scheiding of arbeidsconflict. Maar mediation kan ook worden ingezet bij zakelijke kwesties of familieruzies. Daarnaast bestaat er een aantal soorten mediation die verschillen in benadering.

Ik wil een deskundige spreken
Je zit nergens aan vast!

Ga direct naar:


Familieruzie 

De meeste families zijn wel bekend met ruzie. Meestal worden die intern opgelost. Soms gaat een familieruzie echter zo ver, dat mediation noodzakelijk is geworden. Om te voorkomen dat de familie uiteenvalt, kan er dan een mediator worden ingeschakeld.

terug naar boven

Business mediation

Het komt steeds vaker voor dat bedrijven kiezen voor mediation wanneer zij een geschil hebben. De kosten van een advocaat zijn namelijk erg hoog en via mediation kom je veelal tot betere oplossingen. Mediation bij een zakelijk geschil wordt ook wel business mediation genoemd. 

terug naar boven

Erfenis

Het lukt niet altijd om een erfenis gladjes te verdelen. Als het conflict dan te zeer uit de hand dreigt te lopen, kies je voor mediation bij erfenis

terug naar boven

Peer mediation

Op school komt men er steeds meer achter dat leerlingen heel goed zijn in ruziemaken, maar ook in het oplossen ervan. Peer mediation is erop gericht dat leerlingen hun ruzies oplossen onder begeleiding van een andere leerling. 

terug naar boven

Probleemoplossende mediation

Binnen de probleemoplossende mediation ziet men een conflict als een probleem tussen de partijen. Iedere partij heeft een afwijkend standpunt ingenomen. Daardoor is praten moeilijk en blijft het probleem bestaan. Door de communicatie te verbeteren, kan het probleem veelal worden opgelost. 

terug naar boven

Forensische mediation

Forensische mediation komt niet vaak voor. Het is een vorm van mediation die in rechtszaken wordt toegepast. De mediator is dan onderzoeker en mediator tegelijk. 

terug naar boven

Transformatieve mediation

Transformatieve mediation is erop gericht om de communicatie tussen partijen beter te laten verlopen. Maar dan net op een heel eigen manier. De veronderstelling is namelijk dat als mensen zich in de ander kunnen verplaatsen, het contact weer positief zal zijn. Het conflict zal dan als vanzelf transformeren.

terug naar boven

Conflictbemiddeling

Conflictbemiddeling is hetzelfde als mediation. Onder begeleiding van een bemiddelaar proberen partijen hun conflict op te lossen. 

terug naar boven

Geef mij gratis advies
Je zit nergens aan vast!