E-mail 085-8081 499
X

Co-ouderschap beëindigen 

Een co-ouderschap beëindigen is een ingrijpende stap. De relatie met de kinderen zal daardoor flink kunnen veranderen. Wil je het co-ouderschap omzetten in omgangsregeling? Hieronder leggen we uit waar je allemaal aan moet denken.

Ik wil een deskundige spreken
Je zit nergens aan vast!

Ga direct naar:


Wat is co-ouderschap ook alweer? 

Wanneer ouders na een echtscheiding de dagelijkse zorg van de kinderen delen, is er sprake van co-ouderschap. Ze wonen ongeveer evenveel bij beide ouders. Hoe jullie dat precies invullen, ligt vast in het co-ouderschapsplan. Het delen van de zorg werkt echter alleen wanneer je samen nog goed kan communiceren. Als dit niet mogelijk is, kan je als ouder(s) besluiten te stoppen met het co-ouderschap. 

terug naar boven

Omzetten van co-ouderschap in omgangsregeling

Wil je het co-ouderschap omzetten in een omgangsregeling? Dan ga je feitelijk het co-ouderschap beëindigen. Dit kan echter niet zomaar; de andere ouder moet het ermee eens zijn én de rechter zal goedkeuring moeten geven. De rechter zal de afweging maken of de verandering in het belang is van de kinderen.  

terug naar boven

Co-ouderschap stoppen: 5 redenen 

De meest voorkomende reden om te stoppen met het co-ouderschap is het niet nakomen van afspraken door de ouder(s). Maar het kan natuurlijk ook zo zijn dat je kind geen c0-ouderschap meer wil. De omgangsregeling wordt als onprettig ervaren. De vijf redenen op basis waarvan je co-ouderschap kunt stoppen zijn:

  • Ouder(s) komen afspraken niet na;
  • Kind wil geen co-ouderschap meer;
  • Eén van beide ouders gaat verhuizen;
  • Er overlijdt een ouder;
  • Jullie gaan weer samenwonen.

terug naar boven

Co-ouderschap beëindigen met hulp mediator

Co-ouderschap beëindigen is niet altijd even makkelijk. Vooral wanneer je het niet eens wordt met elkaar. Dan is het slim om een afspraak te maken met een mediator. Die helpt je bij het opstellen van nieuwe afspraken. Ook past de mediator het ouderschapsplan voor je aan. Je hoeft dan zelf niet meer langs de rechter. 

terug naar boven

Financiële gevolgen

De beëindiging van het co-ouderschap zal waarschijnlijk ook financiële gevolgen hebben. afhankelijk van jullie persoonlijke situatie, zal er kinderalimentatie betaald moeten gaan worden. Bovendien zouden er gevolgen kunnen zijn voor de hoogte van de partneralimentatie. De combinatiekorting komt bijvoorbeeld te vervallen. Bekijk daarom altijd of er een nieuwe alimentatieberekening gedaan moet worden. 

terug naar boven

Gratis (juridisch) advies

Wil je meer weten over dit onderwerp? Je kunt ons altijd bellen. We geven je graag antwoord op al je vragen. Onze medewerkers zijn deskundig op het gebied van scheiden, mediation en co-ouderschap. Wil je liever gelijk een mediator zoeken? Dat kan natuurlijk ook. 

terug naar boven

Geef mij gratis advies
Je zit nergens aan vast!