E-mail 085-8081 499
X

Samenlevingscontract ontbinden

Een samenlevingscontract ontbinden is de meest eenvoudige vorm van scheiden die we in Nederland kennen. Je kunt dat geheel zelfstandig doen: je hoeft niet naar de rechtbank en hebt geen advocaat nodig. Hieronder leggen we uit waar je allemaal aan moet denken.

Ik wil een deskundige spreken
Je zit nergens aan vast!

Ga direct naar:



Scheiding bij samenlevingscontract

Laten we eerst een misverstand uit de weg helpen. Het ontbinden van een samenlevingscontract is juridisch gezien relatief eenvoudig. Maar de emotionele impact is niet kleiner dan bij een echtscheiding of het ontbinden van een geregistreerd partnerschap. Destijds koos je voor elkaar en heb je de voorwaarden van je relatie vastgelegd in een contract. Nu is de relatie voorbij en dat kan moeilijk zijn.

terug naar boven

Ouderschapsplan verplicht

Jullie verplichting om goed voor je kinderen te zorgen staat boven iedere afspraak die je hebt gemaakt in het samenlevingscontract. Bij het ontbinden daarvan zul je afspraken moeten maken over hoe je voor de kinderen gaat zorgen. Het ouderschapsplan opstellen is dan ook verplicht. Hierin regel je ook of er kinderalimentatie moet worden betaald. 

terug naar boven

Partneralimentatie na samenleven

Wat betreft de partneralimentatie wijkt een samenlevingsovereenkomst af van het huwelijk of geregistreerd partnerschap. Er hoeft namelijk geen partneralimentatie betaald te worden. In uitzonderlijke gevallen spreken jullie af dat dit wel moet. Maar dan wijken jullie bewust af van wat de wet hierover zegt. 

terug naar boven

Koopwoning en hypotheek

Als je samen een koopwoning en hypotheek hebt, dan moet je daarover afspraken maken wanneer je het samenlevingscontract ontbindt. Net als voor de levensverzekering die je daarvoor wellicht hebt afgesloten. Onderling spreek je af wie de woning overneemt. Misschien wil je je partner uitkopen. Let er op dat je in dat geval misschien overdrachtsbelasting moet betalen. Leg afspraken zorgvuldig vast. Maar zorg bovenal dat de bank akkoord gaat en regel de eigendomsoverdracht bij de notaris. 

terug naar boven

Pensioenen

Als je bent gehuwd in gemeenschap van goederen, dan vereven je het opgebouwde ouderdomspensioen. Bij een samenlevingscontract ontbinden is hiervan geen sprake. Ieder houdt zijn eigen pensioen, tenzij je uitdrukkelijk hebt afgesproken de pensioenen wel te verdelen. Kijk dit goed na in jullie samenlevingsovereenkomst. 

terug naar boven

Verdeling overige bezittingen en schulden

Bij de beëindiging van het samenlevingscontract haal je dat contract eerst uit de la. Je kijkt vervolgens wat jullie destijds precies hebben afgesproken. Die afspraken bepalen hoe de verdeling tot stand moet komen. Normaal gesproken heb je afspraken gemaakt over wat van wie is en welke schulden gezamenlijk zijn. 

terug naar boven

Samenlevingscontract ontbinden voorbeeldbrief

Om je samenlevingscontract formeel te ontbinden, stuur je je partner een aangetekende brief. Daarin hoeft niet veel te staan. Eén of twee zinnen is al genoeg. Maar je moet het wel doen. Want doe je dat niet, dan blijft het contract geldig. Een voorbeeldbrief downloaden kan hier in Word of in PDF

terug naar boven

Samenlevingscontract beëindigen zonder notaris

Naar de notaris gaan is sowieso niet nodig. Je hoeft immers maar een brief te sturen aan je partner. Als je op goede voet uit elkaar gaat, dan kun je gewoon onderlinge afspraken maken. Geen probleem. De notaris komt alleen in beeld wanneer je zaken als de gezamenlijke woning gaat verdelen. Of wanneer je complexe afspraken maakt met verstrekkende gevolgen. Die kun je beter goed laten vastleggen, bijvoorbeeld door een mediator, advocaat of notaris

terug naar boven

Eenzijdig ontbinden

Je kunt het samenlevingscontract eenzijdig ontbinden door middel van het aangetekend versturen van een brief aan je partner. Dit leggen we hierboven uit. Dat betekent echter niet dat je geen gezamenlijke verplichtingen meer hebt. Denk aan de woning, schulden en eventuele andere gezamenlijke verplichtingen. Kom je er samen niet uit, schakel dan een mediator in. Die zorgt ervoor dat jullie goede afspraken maken. 

terug naar boven

Kosten ontbinden samenlevingscontract

Als je het samenlevingscontract gaat ontbinden met hulp van een mediator, dan is dat een stuk goedkoper dan wanneer je een echtscheiding gaat regelen via mediation. Je hoeft immers niet naar de rechter en de gemeente. De kosten van de mediation kun je hier bekijken. 

terug naar boven

Meer weten?

Wil je meer weten over alles dat te maken heeft met het ontbinden van een samenlevingsovereenkomst? Neem dan gerust contact met ons op. Onze deskundige medewerkers geven je graag antwoord op al je vragen. Gratis en vrijblijvend, maar dat spreekt voor zich. 

Geef mij gratis advies
Je zit nergens aan vast!