E-mail 085-8081 499
X

Echtscheiding in Nederland kan op drie manieren

Scheiden in Nederland komt helaas vaak voor. Meer dan 35% van alle huwelijken eindigt in een echtscheiding. In Nederland kan een echtscheiding op drie manieren worden geregeld. Hieronder leggen we uit hoe dat zit. 

Ik wil een deskundige spreken
Je zit nergens aan vast!

Op deze pagina lees je over de volgende onderwerpen:


 

1. Echtscheiding via rechter

In Nederland is de echtscheiding de bekendste manier om een scheiding uit te spreken. Het huwelijk of het geregistreerd partnerschap wordt geheel beëindigd. De juridische banden zijn verbroken en daarmee zijn de wederzijdse rechten en plichten komen te vervallen.

terug naar boven

2. Scheiding van tafel en bed

De scheiding van tafel en bed lijkt heel erg op een gewone echtscheiding. Maar bij een scheiding van tafel en bed blijf je met elkaar gehuwd. Je woont echter niet meer samen. De rechten en plichten van het huwelijk of het geregistreerd partnerschap blijven bestaan, hoewel in afgeslankte vorm. 

terug naar boven

3. Scheiden zonder rechter

Er zijn ook gevallen waarbij je kunt scheiden zonder rechter. Dat geldt echter alleen als je een samenlevingsovereenkomst hebt. Ben je gehuwd of heb je een geregistreerd partnerschap, dan moet je hoe dan ook langs de rechter om te kunnen scheiden. 

terug naar boven 

Echtscheiding in Nederland: hoe ging dat vroeger?

Hoewel een scheiding altijd een moeilijk proces is voor de betrokkenen, zijn de rechten en plichten in Nederland tegenwoordig goed geborgd. Lange tijd is dat anders geweest; een echtscheiding werd maatschappelijk niet geaccepteerd. 

terug naar boven

Middeleeuwen

Zo was de positie van met name de vrouw in de Middeleeuwen heel slecht. Een eenvoudige verdenking van overspel, lepra of onvruchtbaarheid was al genoeg om een scheiding aan te vragen. De wijze waarop deze werd uitgevoerd (verstoting of zelfs moord) was meedogenloos en barbaars.

terug naar boven

Tegenwoordig gelijke monniken, gelijke kappen

In de loop van de vorige eeuw, met name vanaf de jaren zestig, is de positie van de vrouw veel beter geworden. Tegenwoordig worden de partners bij een scheiding in Nederland volkomen gelijkwaardig behandeld. De mediator zier erop toe dat beide partijen gelijkwaardig worden behandeld. Dat is één van de voordelen van mediation

terug naar boven

Woon je in Nederland en ga jij scheiden?

Ga jij scheiden en wil je weten welke rechten je hebt? Heb je wellicht advies nodig? Neem dan even contact met ons op. Onze deskundige medewerkers zitten klaar om al je vragen te beantwoorden. 

terug naar boven

Geef mij gratis advies
Je zit nergens aan vast!