E-mail 085-8081 499
X

Wat kost mijn scheiding?

Wat kost een scheiding? Dit hangt nauw samen met jouw situatie. Als je veel ruzie hebt, is het moeilijker om tot afspraken te komen en lopen de kosten op. Maar wat kost scheiden als je het snel over alles eens wordt? Gemiddeld ben je ergens tussen de € 200 en € 3.000 kwijt. Op deze pagina geven we antwoord op de vraag: wat kost een echtscheiding?

Ik wil een deskundige spreken
Je zit nergens aan vast!

 Op deze pagina lees je over de volgende onderwerpen:


Wat kost scheiden? 

Als je gaat scheiden met hulp van een echtscheidingsbemiddelaar, is er sprake van drie soorten kosten:

  1. Kosten tijdsbesteding van de mediator (en eventueel de advocaat)
  2. Griffierecht en leges
  3. Overige kosten

Mensen met een laag inkomen kunnen in aanmerking komen voor een subsidie van de Raad voor de Rechtsbijstand. Voor hen gelden dus andere – véél lagere – kosten voor de scheiding (zie beneden)

terug naar boven

Kosten tijdsbesteding mediator

Het uurtarief van een mediator ligt doorgaans tussen de € 150 tot € 195 (ex-BTW). Alle tijd die de mediator aan een bepaalde zaak besteedt, wordt in rekening gebracht. Gemiddeld neemt een scheiding tussen de twee en vijf sessies van anderhalf uur in beslag. Indien een gemeenschappelijk verzoekschrift echtscheiding ingediend moet worden bij de rechter, wordt daarvoor een advocaat ingeschakeld. Die besteedt maximaal 3 uur. Uiteraard hangt veel af van hoe ingewikkeld de scheiding is. 

 

terug naar boven

Hoe ingewikkeld is jouw scheiding?

Een scheiding voor mensen met diverse ondernemingen, kinderen, een koophuis en een omvangrijke boedelscheiding is vaak ingewikkelder dan mensen die geen bezittingen en kinderen hebben. Verder is de wijze waarop jullie met elkaar omgaan ook van grote invloed op het verloop van de scheiding. Stellen die elkaar het licht in de ogen niet gunnen, doen er langer over dan mensen die goed met elkaar kunnen overleggen. Overigens zou online scheiden goedkoper kunnen uitvallen als je elkaar echt niet onder ogen wilt komen. 

Over het algemeen geldt: hoe complexer de scheiding, hoe meer tijd de mediator en advocaat er aan kwijt zijn en hoe hoger de kosten van de scheiding zullen uitvallen.

terug naar boven

Scheiden voor een vaste prijs: vraag naar de mogelijkheden

Steeds meer mediators regelen een scheiding voor een vaste prijs. Dan weet iedereen waar hij of zij aan toe is. De hoogte van de kosten van een scheiding met een vaste prijs hangt natuurlijk erg af van jouw persoonlijke situatie. Je kunt gemakkelijk een mediator zoeken in jouw omgeving. Dan weet je direct of hij of zij ook een vast tarief aanbiedt. 

terug naar boven

Griffierechten en leges

Wanneer een scheiding via de rechtbank geregeld wordt, brengt de rechtbank griffierechten in rekening. Deze griffierechten bedragen rond de € 270. Daarnaast wordt van beide partners een uittreksel uit het bevolkingsregister en een uittreksel uit het huwelijksregister opgevraagd. De leges hiervoor bedragen ongeveer € 15 per persoon. 

terug naar boven

Overige kosten scheiding

Welke overige kosten voor een scheiding zijn er? Ook dat verschilt van scheiding tot scheiding. Soms is er een taxatie nodig, dan weer een uitgebreid fiscaal advies. Ook worden testamenten soms aangepast bij de notaris of worden er kosten gemaakt voor een tijdelijke woonruimte voor één van de partijen.

terug naar boven

Laag inkomen en toch scheiden? Bereken of jij recht hebt op subsidie

Als je aan bepaalde eisen voldoet, betaalt de Raad voor Rechtsbijstand het grootste deel van de kosten van jouw scheiding. De totale kosten per partij zijn dan meestal niet hoger dan € 200. Dat is inclusief de eigen bijdrage, leges en griffierechten. Hieronder kun je direct berekenen of jij recht hebt op zo’n toevoeging.

terug naar boven

Wat kost jouw scheiding?

De kosten van een scheiding hangen dus nauw samen met jouw omstandigheden. Ben je gehuwd op huwelijkse voorwaarden? Heb je minderjarige kinderen? Ben je ondernemer? Heb je recht op subsidie? Allemaal zaken die grote invloed kunnen hebben op wat jij uiteindelijk betaalt. Wil jij weten hoeveel jouw scheiding gaat kosten? Neem dan vrijblijvend contact met ons op; dan rekenen we dat even voor je uit. 

terug naar boven

Geef mij gratis advies
Je zit nergens aan vast!