E-mail 085-8081 499
X

Echtscheiding en eigen bedrijf: 5 punten van aandacht

Jullie gaan scheiden en één van jullie heeft een eigen bedrijf. Wat betekent dit voor jullie echtscheiding? En wat als jullie samen een eigen bedrijf hebben? Of de onderneming nu een eenmanszaak, V.O.F of een B.V. is, je moet rekening houden met een aantal zaken die niet spelen als je in loondienst werkt. We hebben de 5 belangrijkste punten voor je op een rij gezet.  

Ik wil een deskundige spreken
Je zit nergens aan vast!

Ga direct naar: 


Verdeling bedrijf: niet alleen eigenbelang

Doorgaans wordt het gezamenlijke bedrijf bij een scheiding verdeeld. Daarbij zou niet alleen het directe eigenbelang voorop moeten staan. Waarom zouden klanten en werknemers immers moeten lijden onder jouw scheiding? De algehele continuïteit van de onderneming zou voorop moeten staan, vooral wanneer er sprake is van een middelgroot of groot bedrijf. Bijvoorbeeld als je gaat scheiden met een vof.  

terug naar boven

Huwelijkse voorwaarden bij eigen bedrijf

Heb je huwelijkse voorwaarden met elkaar afgesproken? Of hebben jullie een geregistreerd partnerschap op voorwaarden? De voorwaarden bepalen dan hoe het bedrijf moet worden verdeeld. Zo kan het bijvoorbeeld voorkomen dat de verdeling 50/50 moet zijn. Voor veel mensen werkt een dergelijke verdeling niet en koopt de één de ander uit. 

terug naar boven

Partner uitkopen

Je partner uitkopen is een vaak gekozen optie. Op die manier kom je niet alleen privé, maar ook zakelijk los van elkaar. Als er sprake is van (huwelijkse) voorwaarden, dan staat daarin vermeld hoe je tot een waardebepaling komt. Als je in gemeenschap van goederen bent gehuwd, dan kan de waardebepaling nog een flinke uitdaging zijn. Er zijn talloze manieren om dit te doen. De hoogte van het eigen vermogen is vrij gemakkelijk te bepalen. Maar hoe bepaal je de waarde van de goodwill? En wat gebeurt er met de waarde van de onderneming wanneer de ander er niet meer werkt? Je bespreekt dit soort zaken tijdens de mediation en laat je tegelijkertijd eventueel adviseren door externe specialisten. 

 

terug naar boven

Hoogte alimentatie eigen bedrijf

De hoogte van de kinderalimentatie en partneralimentatie hangt nauw samen met de wijze waarop de financiën binnen de onderneming zijn geregeld. Wij zien vaak dat dit voor conflict zorgt. De ondernemer kan namelijk zelf bepalen hoeveel winst hij/zij uit de onderneming haalt. Dus als er veel middelen worden gebruikt om bijvoorbeeld te investeren, dan blijft er in privé minder over voor de ondernemer. Dat kan dan weer leiden tot een lagere alimentatie. Je voorkomt geruzie over dit onderwerp door er tijdens de mediation goede afspraken over te maken. 

terug naar boven

Verdeling oudedagsreserve

De oudedagsreserve die jullie in jullie gezamenlijke onderneming hebben opgebouwd moet ook worden verdeeld. Als de ene partner de ander uitkoopt, moet ook zijn/haar deel van de oudedagsreserve worden uitbetaald. Anders blijft de ander immers achter zonder een vorm van ouderdomspensioen

terug naar boven

Spreek een deskundige

Scheiden is lastig en gedoe over je onderneming kun je er niet bij gebruiken. Heb je nog vragen of wil je advies? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Onze juridische experts beantwoorden al je vragen en geven deskundig advies. Als je direct advies wilt, kun je het beste bellen. Ook kun je ons altijd via de mail bereiken. 

terug naar boven

Geef mij gratis advies
Je zit nergens aan vast!