E-mail 085-8081 499
X

Samenwonen na scheiding

Je hebt een nieuwe partner gevonden en gaat samenwonen na jouw eerdere scheiding. Er moet nu met veel dingen rekening worden gehouden. Zaken zoals de alimentatie, de zorg voor de kinderen en belastingen. Door dit allemaal goed te regelen, kom je niet voor nare verrassingen te staan.

Ik wil een deskundige spreken
Je zit nergens aan vast!

Ga direct naar: 


Samenwonen na scheiding? Geen recht meer op partneralimentatie

Als je gaat samenwonen terwijl je nog partneralimentatie ontvangt, heeft dit gevolgen. Je hebt dan namelijk geen recht meer op partneralimentatie. Zelfs als je, nadat je bent gaan samenwonen, uit elkaar gaat heb je geen recht meer hierop. Let op: dit is niet altijd het geval. Tijdens je scheiding kun je ook iets anders afspreken. 

terug naar boven

Meer alimentatie

Ben jij diegene die alimentatie betaalt aan je ex en ga jij opnieuw samenwonen na je scheiding? Dan mag je ex-partner waarschijnlijk meer alimentatie vragen. Je draagkracht is immers groter geworden. Hoe dan ook, het is belangrijk dat jullie in zulke situaties in overleg gaan. Dan kunnen jullie de alimentatie herberekenen. Als dit niet correct gebeurt, kan er een conflict ontstaan. Dan kan je het beste een mediator inschakelen.

terug naar boven

Kinderalimentatie blijft gelijk

Er verandert niks aan de kinderalimentatie als je gaat samenwonen. Als je opnieuw gaat trouwen kan dit wel gevolgen hebben op de hoogte van de kinderalimentatie. Welke gevolgen hangt af van jouw situatie. Neem gerust contact met ons op als je daarover vragen hebt. 

terug naar boven

Houd rekening met de belasting

Als alleenstaande ouder heb je een aantal belastingvoordelen. Deze komen mogelijk te vervallen als je weer gaat samenwonen. Dan val je onder het belastingtarief van de ‘tweeverdieners’ en heb je wellicht geen recht meer op bepaalde kortingen.

terug naar boven

Samenwonen na scheiding: lastig voor de kinderen

Samenwonen met je nieuwe partner na een scheiding kan lastig zijn voor je kinderen. Al helemaal als je nieuwe liefde zelf ook kinderen heeft. Zorg er dus voor dat de transitie niet te snel gaat. Bijvoorbeeld, als je kind zijn kamer opeens moet delen met een ander kind. Kinderen kunnen hieronder gaan lijden. Dat soort situaties moet je natuurlijk zien te voorkomen. 

terug naar boven

Maak een ‘stiefouder-plan’

Niemand pakt de opvoeding precies hetzelfde aan. Om te voorkomen dat dit tot gedoe leidt, is het verstandig om een zogenaamd ‘stiefouder-plan’ op te stellen. Dit kun je gemakkelijk zelf doen. Hierin kun je samen afstemmen hoe jullie over de opvoeding denken. Wil je voordat je gaat samenwonen eens testen hoe het gaat met alle kinderen bij elkaar? Ga dan bijvoorbeeld eerst eens samen op vakantie.

terug naar boven

Feitelijk samenwonen na scheiding

Wat is nu het verschil tussen feitelijk en wettelijk samenwonen en wat maakt het uit? Bij feitelijk samenwonen hoeft er weinig geregeld te worden. Ook als jullie weer uit elkaar gaan hoeft er op juridisch gebied niks afgehandeld te worden. 

terug naar boven

Wettelijk samenwonen kan invloed hebben

Als je kiest voor wettelijk samenwonen is iedere partner wettelijk verplicht om bij te dragen in de lasten van de partner. Deze lasten kun je het beste vastleggen in een samenlevingscontract. Een samenlevingscontract kan wel invloed hebben op de kinderalimentatie. 

terug naar boven

Vragen? Neem contact op

Is iets onduidelijk of weet je iets niet zeker? Aarzel dan niet en neem contact op. Onze juridische experts staan klaar om al jouw vragen te beantwoorden.

terug naar boven

Geef mij gratis advies
Je zit nergens aan vast!