E-mail 085-8081 499
X

Geregistreerd partnerschap of samenlevingscontract

Ben je klaar voor de volgende stap in je relatie maar wil je (nog) niet trouwen? Dan denk je misschien aan een geregistreerd partnerschap of samenlevingscontract. Maar wat is nou precies het verschil tussen deze twee? In beide gevallen leg je afspraken vast. Wat je vastlegt, verschilt echter.

Ik wil een deskundige spreken
Je zit nergens aan vast!

Ga direct naar: 


Wat is een geregistreerd partnerschap?

Wanneer je jullie relatie formeel wilt maken zonder te trouwen, kies je voor een geregistreerd partnerschap. Dit is een wettelijk erkende samenlevingsvorm. Een geregistreerd partnerschap lijkt op veel vlakken op een huwelijk.

terug naar boven

Hoe werkt een samenlevingscontract?

In een samenlevingscontract leg je vast welke spullen en welk geld van jou en je partner is. Ook bespreek je wat hiermee gebeurt als jullie uit elkaar gaan. Je kan zelf bepalen wat er in het contract komt te staan. Wil je dat het contract wordt erkend door de Belastingdienst? Laat je samenlevingscontract dan vastleggen door een notaris.

terug naar boven

Gemeenschap van goederen bij geregistreerd partnerschap

Een geregistreerd partnerschap regel je bij de ambtenaar van de burgerlijke stand. Zoals gezegd, lijkt het veel op een huwelijk. Je wordt namelijk in beperkte gemeenschap van goederen geregistreerd. Dit houdt in dat jullie alle bezittingen en schulden die jullie samen opbouwen, delen. Mocht je dit niet willen, dan kan er ook wat anders worden afgesproken. Dat leg je dan vast in de partnerschapsvoorwaarden.

Vanaf 1 januari 2018 geldt de Wet Beperkte gemeenschap van goederen. Vóór 1 januari 2018 was de gemeenschap van goederen niet beperkt. Dit betekent dat wanneer jullie voor 1 januari 2018 zijn geregistreerd als partners alle bezittingen en schulden, dus ook die van vóór de registratie, gedeeld moeten worden. Tenzij jullie destijds partnerschapsvoorwaarden hebben opgesteld.

terug naar boven

Samenlevingscontract bij notaris

Voor een samenlevingscontract kun je terecht bij de notaris. Samen met de notaris maak je afspraken over het huishouden en geldzaken. Ook bespreek je de verdeling van alle bezittingen. Dit wordt gedaan voor het geval dat jullie ooit uit elkaar gaan.

terug naar boven

Erfgenaam geregistreerd partnerschap

Bij een geregistreerd partnerschap ben je automatisch elkaars wettelijke erfgenaam. Ook heb je als geregistreerde partner recht op nabestaandenpensioen. Bij een samenlevingscontract is dit niet automatisch het geval.

terug naar boven

Scheiden met geregistreerd partnerschap of samenlevingscontract

Wil je jouw geregistreerd partnerschap ontbinden, dan moet je dit laten doen door de notaris of een advocaat. Ga je jouw samenlevingscontract ontbinden, dan is dit niet verplicht. Toch kiezen sommige mensen ervoor om alles vast te laten leggen in een convenant. Zo weet iedereen waar die aan toe is en wordt gedoe in de toekomst voorkomen.

terug naar boven

Ouderschapsplan na scheiding

Als jullie gezamenlijk gezag uitoefenen over jullie minderjarige kinderen en jullie gaan scheiden, dan moet je altijd een ouderschapsplan opstellen. Zowel bij een samenlevingscontract of bij geregistreerd partnerschap. In het plan worden afspraken over de zorg en opvoeding voor de kinderen vastgelegd.

terug naar boven

Alimentatieplicht voor geregistreerde partners

Voor geregistreerde partners is er sprake van alimentatieplicht. Dit kan zowel partneralimentatie als kinderalimentatie zijn. Je moet hoe dan ook de alimentatie berekenen. Bij een samenlevingscontract heb je geen alimentatieplicht, tenzij je daar andere afspraken over hebt gemaakt.

terug naar boven

Wij beantwoorden jouw vragen

Heb je nog vragen of wil je advies? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Onze juridische experts beantwoorden graag jouw vragen.

terug naar boven

Geef mij gratis advies
Je zit nergens aan vast!