E-mail 085-8081 499
X

Achternaam kind veranderen na scheiding 

We zien het maar al te vaak: een ouder of ouders die de achternaam van hun kind willen veranderen na de scheiding. Dit kan verschillende redenen hebben. Er zijn doorgaans 2 manieren om de wettelijke achternaam van het kind te veranderen: via de rechter of het Ministerie van Justitie. 

Ik wil een deskundige spreken
Je zit nergens aan vast!

Ga direct naar: 


Waarom achternaam veranderen?

Normaliter krijgen kinderen de achternaam van hun vader. Dit is vooral het geval bij een huwelijk of een geregistreerde partners. Wanneer er wordt gekozen voor een scheiding, zien we dat de zorg voor de kinderen vaak wordt toevertrouwd aan de moeder. Het komt dan voor dat de moeder na de scheiding wil dat haar kinderen haar achternaam krijgen. In de toekomst kan zelfs de wens ontstaan om de kinderen de achternaam van een nieuwe partner te geven. 

terug naar boven

Hoe naam kind veranderen na echtscheiding? 

Er 2 manieren om de achternaam van je kind na een scheiding te wijzigen. Allereerst moet er een aanvraag worden ingediend bij de rechter. Voor 1 of 2 minderjarige kinderen betaal je hier al snel meer dan € 800,- voor. Dit bedrag betaal je sowieso, ongeacht of de uitspraak nu positief of negatief is. Houd er rekening mee dat een naamswijziging alleen mogelijk is in een aantal specifieke situaties. Een aanvraag moet dan ook voldoen aan meerdere strenge voorwaarden. 

terug naar boven

Voorwaarden naamswijziging kind

Een aanvraag voor een achternaamswijziging moet voldoen aan een aantal strenge voorwaarden. Deze zijn: 

  • alleen de wettelijke vertegenwoordigers, ofwel de personen met ouderlijk gezag, van een kind mogen het verzoek indienen;
  • de persoon die de naam van het kind wil laten wijzigen, moet het kind een minimum aantal jaren hebben verzorgd en/of opgevoed;
  • de andere ouder moet geen bezwaren hebben.

terug naar boven

Terughoudendheid rechters

Rechters zijn doorgaans vrij terughoudend op gebied van naamsveranderingen bij scheidingen. Een verandering van achternaam kan namelijk vooral voor een jong kind erg ingrijpend zijn. Het maakt immers onderdeel uit van zijn of haar identiteit. 

terug naar boven

Jonger dan 12 jaar? Wijziging niet mogelijk

Als je de achternaam van je kind jonger dan 12 jaar wilt wijzigen na de scheiding en je dient een naamswijziging in, zal deze in principe altijd worden afgewezen. Een kind jonger dan 12 wordt namelijk als te kwetsbaar beschouwd. Ook wordt het als oneerlijk gezien: het kind heeft zelf ging invloed op de beslissing. 

terug naar boven

Ouder dan 12 jaar? Kind beslist mee 

Wanneer een kind ouder is dan 12 jaar, dan telt zijn of haar mening ook mee in het besluit. Het kind moet begrijpen dat het veranderen van de achternaam niet niks is en kan zorgen voor verwarring. Overigens staat een naamswijziging van een kind niet vast: zodra het de leeftijd van 18 jaar bereikt, kan er eenmalig gekozen worden om de oude achternaam weer aan te nemen. 

terug naar boven

Neem contact met ons op

Is iets je onduidelijk of wil je vrijblijvend advies? Neem dan contact met ons op. Dit kan door te bellen, te mailen of door je nummer achter te laten. Dan bellen wij jou binnen 1 uur terug. 

terug naar boven

Geef mij gratis advies
Je zit nergens aan vast!