E-mail 085-8081 499
X

Hoe voorkom je een vechtscheiding?

‘Hoe voorkom je een vechtscheiding? De 8 oorzaken van ruzie bij scheiding en hoe je die vermijdt’ is de titel van het boek dat onze hoofdredacteur Guido Bakker heeft geschreven. De duizenden aanvragen die wij jaarlijks ontvangen, verdienen een nog beter antwoord, vindt hij. Op deze pagina bespreken we de inhoud en publiceren we het inleidende hoofdstuk. 

Ik wil een deskundige spreken
Je zit nergens aan vast!

Ga direct naar:


Wat zou het voor je betekenen als je gaat scheiden zónder ruzie?

Een echtscheiding is één van de meest ingrijpende gebeurtenissen in je leven. Boosheid, teleurstelling en angst vechten om voorrang. Redelijke en juridisch correcte afspraken maken met je partner is een lastige opgave. 

Hoe is het voor je kinderen als je een vechtscheiding voorkomt? Zou je zonder overhoop te liggen met je ex-partner sneller een nieuw en gelukkiger leven kunnen opbouwen? In dit boek krijg je van auteur Guido Bakker de simpele formule voor een scheiding zonder ruzie, plus tientallen veelgemaakte fouten die je makkelijk kunt voorkomen.

terug naar boven

Dit weet je na het lezen van het boek

Na het lezen van het boek ‘Hoe voorkom je een vechtscheiding?’ weet je:

  • Waarom jij niet schuldig bent aan jullie scheiding
  • Hoe je de kosten van je scheiding laag houdt
  • 3 lessen voor ouders na 8.256 scheidingen met kinderen
  • Hoe je zonder ruzie samen voor de kinderen kunt zorgen
  • Of je het beste via een advocaat of mediator kunt scheiden
  • Waarom een echtscheidingsprocedure eenvoudiger is dan je denkt
  • Hoe je na de scheiding een gelukkig nieuw leven kunt bouwen

Gelijk lezen? Koop het boek voor slechts € 14,95. 

 


terug naar boven

Inleiding: Hoe voorkom je een vechtscheiding? Door Guido Bakker

Stel, je bent je relatie zat. Het gaat gewoon niet meer tussen jullie. Je maakt om de kleinste dingen ruzie en intiem zijn jullie al tijden niet meer geweest. Hoewel je elkaar ooit eeuwige trouw beloofde, lijkt nu het eind van de relatie nabij. Op een dag is het dan zover. Je wordt ’s ochtends wakker en ineens valt het kwartje. Je weet het zeker: je wilt scheiden.

Enkele jaren geleden was ik de scheidingsmediator van Johan en Marina. Onlangs kwam ik Johan onverwacht weer tegen. We raakten aan de praat en hij vertelde me dat hij zich het moment waarop zijn kwartje viel, nog heel precies wist te herinneren:

Ik baalde al jaren van onze relatie. We waren echt uit elkaar gegroeid en wisten niet hoe we daarmee om moesten gaan. We maakten veel ruzie en de sfeer was eigenlijk nooit meer warm en gezellig. Toch had ik nooit gedacht dat ik ooit de handdoek in de ring zou gooien. Dat idee paste gewoon niet in mijn hoofd. Ik leek niet met, maar ook niet zonder mijn vrouw te kunnen. Daarom was het moment dat ik besefte, nee, besloot, dat ik echt wilde scheiden, één van de aller moeilijkste momenten van mijn leven.

 

Zeven jaar na de scheiding worden Johans ogen nog steeds vochtig

Er zijn inmiddels zo’n zeven jaren verstreken, maar toch worden zijn ogen vochtig wanneer hij over die periode praat. Waarom was nou juist dát moment zo moeilijk, vroeg ik hem. Zijn antwoord was even verbazingwekkend als begrijpelijk:

Ik kon me niet langer verschuilen achter gemopper en geruzie. Ik móest wel in actie komen en de scheiding in gang zetten. Maar ik had geen idee waar ik aan begon. Ik had geen idee wat ik de kinderen zou aandoen. Hoe zou ik ze moeten vertellen dat hun vader en moeder uit elkaar zouden gaan? Het voelde niet alleen alsof ik heel erg had gefaald, maar ik was na een relatie van 24 jaar ook doodsbang voor wat me daarna te wachten stond.

Je hart zegt je dat je wilt scheiden, maar omdat je bang bent voor de onbekende consequenties houdt je verstand je tegen. Daarom blijf je bij elkaar. Dan weet je tenminste wat je hebt. Beland je ook niet in een vechtscheiding.

Maar zo kom je wel in de knoop met jezelf. Wat rest is alleen maar hopen dat deze ellende als vanzelf zal overwaaien. Vaak gebeurt dat ook. Maar niet altijd.


 

 

Gelijk lezen? Koop het boek voor slechts € 14,95. 

 


“Je leven kan afhangen van één lullig zinnetje tekst”

We duiken uiteraard in de juridische kant van een echtscheiding. Ik laat je zien wat er op dat vlak allemaal moet gebeuren en wat dit voor jou betekent. Ik laat je bovendien zien dat het juridische deel in de meeste gevallen helemaal niet eens zo ingewikkeld is als je misschien dacht.

Ook staan we stil bij de formele kant: hoe kom je tot afspraken met je toekomstige ex, hoe worden die afspraken op papier gezet en wanneer ben je officieel gescheiden?

Tussendoor bespreek ik zaken als boedelverdeling, partneralimentatie en pensioenverevening.

Dat kan oersaai zijn. Natuurlijk begrijp ik dat. Maar als je die dingen niet goed regelt, komt er een moment dat je spijt hebt dat je er toch niet even wat langer bij stil hebt gestaan. En als je de mist ingaat, volgt er zelfs misschien wel een vechtscheiding. 

Johan wist vechtscheiding te voorkomen

Johan wist te ontsnappen aan dat lot:

Eén van de meest bizarre lessen uit mijn scheiding is dat een groot deel van je leven kan afhangen van één lullig zinnetje tekst. We wilden eerst namelijk afspreken dat zij zolang ze wilde in onze koopwoning mocht blijven wonen. Maar gelukkig hadden we dat ene zinnetje toegevoegd aan het echtscheidingsconvenant, dat bepaalde dat we ons voormalige liefdesnestje binnen een jaar te koop moesten zetten. Hadden we dat niet gedaan, dan had ik misschien wel nooit meer een huis kunnen kopen omdat mijn geld in het huis zat waar mijn ex in woonde. Met haar nieuwe vriend.

Eén klein zinnetje in het echtscheidingsconvenant en alles loopt anders dan je zou willen.

Of juist niet.

Juridische termen kunnen overdonderend zijn. Sommige mensen willen er liever niets mee te maken hebben. Maar als je wel een beetje beter zicht wilt hebben op wat jou te wachten staat, bijt dan even door de zure appel heen. Dat gaat je later heel veel gedoe besparen.

terug naar boven

Niet 100% volledig, wel antwoord op al je vragen 

Ik heb mijn uiterste best gedaan om alles rond de scheiding (en het voorkomen van een vechtscheiding) begrijpelijk op te schrijven. Het gevolg van die aanpak is dat dit boek natuurlijk niet 100% volledig kan zijn.

Er zijn al veel dikke boeken over alles wat met scheiden te maken heeft, geschreven. Maar het grootste deel van de inhoud is totaal niet relevant voor jou.

Daarom heb ik nou juist die teksten weggelaten.

Dat neemt niet weg dat die ene uitzonderingssituatie die nét niet in dit boek staat maar wel voor jou geldt, voor jou natuurlijk wel heel belangrijk is. Je wilt wel weten wat je met jouw situatie aan moet. Je wilt weten wat de mogelijkheden en risico’s zijn.

Zie daar mijn dilemma: hoe kun je een toegankelijk boek schrijven waarin de belangrijkste onderwerpen overzichtelijk worden behandeld zónder dat het allemaal te oppervlakkig wordt?

De oplossing bleek heel eenvoudig

Als je na het lezen van dit boek met vragen blijft zitten waar je antwoord op zoekt, neem dan gewoon contact met me op. Eén van mijn deskundige collega’s of ikzelf geven je dan antwoord op je vraag. Of op je vragen. Gratis en voor niks. Op die manier krijg jij toch antwoord op alles wat je wilt weten, zonder dat we alle andere lezers vermoeien met die ene uitzondering die voor jou wel, maar voor hen niet van belang is. Op werkdagen reageren we binnen zo’n drie kwartier.

 


terug naar boven

Over de auteur: Guido Bakker

Guido Bakker was negen jaar lang hoofdredacteur van de meest bezochte consumentenwebsite over echtscheiding en mediation (gecertificeerdemediators.nl). Nadat hij van dichtbij een zelfmoord en een slopende, 8 jaar durende rechtszaak meemaakte, is al zijn werk gebaseerd op één simpele overtuiging, namelijk dat als we onder alle omstandigheden zo goed mogelijk naar onszelf en elkaar kijken er voor ieder probleem een passende oplossing binnen handbereik ligt. Guido was TedX-spreker en heeft onderzoek gedaan naar 11.408 scheidingen uit de afgelopen 9 jaar.


Geef mij gratis advies
Je zit nergens aan vast!