E-mail 085-8081 499
X

Huis verkopen bij scheiding

Veel mensen moeten hun huis verkopen bij scheiding. Wat betekent dat voor de kinderen? Hoe zit dat met de hypotheek? Wanneer kan ik weer een nieuw huis kopen? Allemaal vragen waar zorgvuldig naar gekeken moet worden.

Ik wil een deskundige spreken
Je zit nergens aan vast!

Ga direct naar:


Financiering huis

Veel gezinnen hebben hun huis gefinancierd op basis van twee inkomens. Of ze hebben hun koophuis en hypotheek al sinds voor de crisis. Soms heeft dit als gevolg dat het huis na de scheiding onbetaalbaar wordt. Bijvoorbeeld omdat de bank geen hypothecaire lening meer wil verstrekken op basis van één inkomen, of omdat de bank gewoon minder geneigd is een lening te verstrekken. In een dergelijke situatie zit er niet veel anders op dan het huis te verkopen bij scheiding. 

terug naar boven

Wanneer huis verkopen bij scheiding?

Een vraag die ons regelmatig gesteld wordt is: wanneer moeten wij het huis verkopen bij scheiding? En moeten we daar al voor gescheiden zijn? Wat betekent dit voor de kinderen na de scheiding? Het antwoord is eigenlijk heel simpel: je kunt het huis verkopen voor of na de scheiding, net wat het beste uitkomt.

terug naar boven

Waar moet ik op letten?

Als je het huis gaat verkopen na de scheiding, dan worden er een aantal bepalingen opgenomen in het scheidingsconvenant die regelen wat er met het huis gebeurt voordat het verkocht is. Denk daarbij aan de volgende vragen:

terug naar boven

Restschuld

De laatste jaren zijn de huizenprijzen op veel plaatsen in Nederland flink gedaald. Tegelijkertijd waren banken enkele jaren terug vrij scheutig met het verstrekken van hypotheken. Eén van de gevolgen hiervan is dat mensen die hun huis verkopen bij scheiding, achterblijven met een restschuld. Wanneer de hoogte van de hypotheek groter is dan de economische waarde van het huis, of liever gezegd dan de verkoopprijs van het het huis, dan ontstaat er een restschuld.

terug naar boven

Ik kan restschuld niet betalen

Wat te doen bij scheiding als ik de restschuld niet kan betalen? Zolang je gewoon blijft wonen in het huis en je de hypotheek kunt betalen is er niet zoveel aan de hand. Maar als je het huis moet verkopen in verband met een scheiding, dan kan zo’n restschuld ernstige gevolgen hebben. Want wat gebeurt er immers wanneer je de restschuld bijvoorbeeld niet kunt betalen? Dit zijn zaken die bij een mediation worden besproken als onderdeel van de boedelscheiding. Zo weet iedereen waar hij of zij aan toe is.

terug naar boven

Huis verkopen bij scheiding

Dus ga je een scheiding aanvragen en je moet het huis verkopen? Dan is het van groot belang dat je goede afspraken maakt. Op die manier voorkom je veel gedoe in de toekomst. Als dat lukt, ben je duurzaam gescheiden

Geef mij gratis advies
Je zit nergens aan vast!