E-mail 085-8081 499
X

Financiën scheiding

De financiën bij een scheiding moeten goed geregeld worden. Doe je dat niet, dan ligt een vechtscheiding op de loer. Als je er echter goede afspraken over maakt, is de kans op conflict een stuk kleiner. Wij zetten de belangrijkste punten even op een rijtje.

Ik wil een deskundige spreken
Je zit nergens aan vast!

 Op deze pagina lees je over de volgende onderwerpen:


Boedelverdeling

Als je gaat scheiden, dan zijn er altijd spullen en tegoeden die verdeeld moeten worden. Dit noemen we de boedelscheiding. Het is zaak daarover duidelijke afspraken te maken zodat beide partijen weten wat hen toekomt na de scheiding.  

terug naar boven

(Koop)woning

Wie blijft er in de woning? Of  verkopen jullie de koopwoning? Welke gevolgen heeft dat voor jullie beiden? Wat betekent dit voor de kinderen na de scheiding? Een belangrijk punt om te bespreken tijdens de mediation. Meer over huis verkopen bij scheiding.

terug naar boven

Alimentatie

Vaak ontstaat er als gevolg van de scheiding een alimentatieplicht. De vraag is echter: moet er zowel partneralimentatie als kinderalimentatie worden betaald? En hoe hoog is het bedrag? Om daar achter te kunnen komen, maakt de scheidingsmediator een alimentatieberekening

terug naar boven

Eigen bedrijf

Als jullie een eigen bedrijf hebben, moet je ook daar afspraken over maken. Een eigen bedrijf en echtscheiding is echter geen gelukkige combinatie. In praktijk valt het bijvoorbeeld niet altijd mee om de waarde te bepalen. Of om tot een redelijke alimentatie te komen. 

terug naar boven

Pensioen

Als tijdens het huwelijk pensioenrechten zijn opgebouwd, dan moeten die na het huwelijk verdeeld worden. De mediator bespreekt dit met jullie zodat je verstandige keuzes kunt maken. Op die manier kun je het verdelen van pensioen bij scheiden (waaronder het ouderdomspensioen) op een goede manier regelen. 

terug naar boven

Kosten scheiding

Scheiden kost altijd geld. Maar de verschillen in kosten variëren van scheiding tot scheiding. Als je een laag inkomen hebt, dan heb je mogelijk recht op een subsidie van de Raad voor Rechtsbijstand. Wij verzorgen de aanvraag ervan. In andere gevallen betaal je per uur. Daarnaast zijn er additionele kosten zoals griffierechten. Aan het begin van de mediation geeft de scheidingsbemiddelaar aan met welke kosten voor je scheiding je rekening moet houden. 

terug naar boven

Geef mij gratis advies
Je zit nergens aan vast!