E-mail 085 – 401 24 53
X

Snel scheiden via flitsscheiding?

De flitsscheiding was vroeger een populaire manier om een snelle scheiding te regelen. Tegenwoordig kan dat niet meer. Maar er zijn nog volop mogelijkheden om snel te scheiden. Hieronder leggen we uit hoe dat zit. 

Ik wil een deskundige spreken
Je zit nergens aan vast!

Ga direct naar: 

Wat is een flitsscheiding?

Bij een flitsscheiding laat je jouw huwelijk omzetten in een geregistreerd partnerschap. Die ontbind je dan vervolgens gemakkelijk, bijvoorbeeld bij de notaris. Op deze wijze kun je binnen enkele dagen gescheiden zijn. 

terug naar boven

Is een flitsscheiding aanvragen nog mogelijk? 

De regering vond dat er te vaak op een onverantwoorde wijze werd omgegaan met de flitsscheiding. Mensen gingen gewoon te snel scheiden. Daarom is deze regeling op 1 maart 2009 afgeschaft.  

terug naar boven

Welke overgangsregeling flitsscheiding is er?

Voor degenen die hun huwelijk vóór 1 maart 2009 hebben omgezet in een geregistreerd partnerschap geldt de oude wet nog wel. Deze mensen kunnen hun snelle scheiding gewoon doorzetten. Behalve als er minderjarige kinderen in het spel zijn. 


Flitsscheiding afgeschaft. Hoe kan ik toch snel scheiden?

Een redelijk snelle scheiding is echter nog steeds mogelijk. De belangrijkste beperkende factor in de echtscheidingsprocedure is de rechtbank. Na ontvangst van het gemeenschappelijk verzoekschrift (op basis van het echtscheidingsconvenant), duurt het ongeveer zes weken voordat de rechtbank de beschikking uitgeeft. Hiermee kan het huwelijk worden uitgeschreven bij de gemeente. Wanneer dat is gebeurd, ben je officieel gescheiden. 

terug naar boven

Wat zijn de voordelen van een snelle scheiding?

Mediation is vooral geschikt voor stellen die nog steeds met elkaar kunnen en willen overleggen. Want als je nog steeds in staat bent om een gesprek te voeren met elkaar, kom je snel tot afspraken. Sneller bijvoorbeeld dan wanneer ieder van jullie een advocaat neemt. De mediator biedt dus hulp bij scheiden. De scheiding aanvragen is dan nog slechts een formaliteit. 

terug naar boven

Kan snel scheiden ook via online mediation?

Nog een andere manier is online scheiden. Dan hoef je niet eens bij elkaar te komen en kun je alles online regelen. Onder begeleiding van een daartoe opgeleide mediator. Maar dat spreekt voor zich. Ook dan wordt voor alle formaliteiten gezorgd en ben je snel én officieel gescheiden.  

terug naar boven

Meer weten?

Neem vrijblijvend contact met ons op om jouw specifieke situatie te bespreken. Aan de telefoon kunnen we je al vertellen of een snelle scheiding haalbaar is of niet. De deskundige medewerkers van onze landelijke servicedesk kunnen je daar alles over vertellen. 

terug naar boven

Geef mij gratis advies
Je zit nergens aan vast!