E-mail 085-8081 499
X

Scheiden met een vof 

Ga jij scheiden met een vennootschap onder firma (vof)? Heb je samen een vof maar is een echtscheiding niet meer af te wenden? Dan ben je eigenlijk twee keer met elkaar getrouwd: privé en zakelijk. Dat kan het scheiden een stuk lastiger maken. Maar dat hoeft niet. Hieronder zetten we voor je uiteen waar je allemaal aan moet denken. Daarna laten we zien dat goed scheiden ook mogelijk is als je niet alleen in de liefde, maar ook zakelijk verbonden was met elkaar. 

Ik wil een deskundige spreken
Je zit nergens aan vast!

Ga direct naar: 


Samen een vof bij scheiding

Bij een echtscheiding met een eigen bedrijf, in dit geval een vennootschap onder firma, moet er eigenlijk twee keer zo veel worden geregeld. De ‘normale’ afspraken moeten worden gemaakt, net zoals bij elke andere echtscheidingsprocedure. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de verdeling van de zorg voor kinderen. Of het koophuis en hypotheek. Maar daarnaast moet er echter ook een onderneming verdeeld worden. Meestal zal één van jullie besluiten om uit de onderneming te stappen. 

terug naar boven

Vof-contract

Een schriftelijk vennootschapscontract is niet verplicht, maar veel mensen kiezen er toch voor. Zijn jullie destijds een dergelijk contract overeengekomen? Dan staat daar waarschijnlijk ook iets in over wat er moet gebeuren bij scheiding. Haal dat document dus even uit de la. 

Hebben jullie geen vof-overeenkomst ondertekend? Dan gelden de wettelijke regels uit het Burgerlijk Wetboek. Daarin wordt  echter niet veel geregeld. Daardoor heb je als vennoten de vrijheid dingen zelf te regelen en af te stemmen op je eigen situatie. Ook als je gaat scheiden. 

terug naar boven

Man vrouw firma (vof)

De man-vrouwfirma is een speciale vorm van de vennootschap onder firma. Het gaat hier om partners die samen een onderneming drijven. Het belangrijkste voordeel voor hen is het feit dat het fiscaal een stuk gunstiger kan zijn. Verder zijn de regels gelijk aan die voor een ‘gewone’ vof.  Maar let op: je bent wel nog steeds allebei aansprakelijk met je privé-vermogen. Ook als je getrouwd bent onder huwelijkse voorwaarden.

terug naar boven

Elkaar uitkopen

Als jouw aanstaande ex uit de onderneming stapt, moet je hem of haar uitkopen. Hiervoor stel je eerst de waarde van de vennootschap vast. Aan de hand hiervan wordt het te betalen bedrag bepaald. Ook moet er rekening worden gehouden met de inhoud van de eventuele huwelijkse voorwaarden. Als er bijvoorbeeld is vastgelegd dat alles bij helfte moet worden verdeeld, dan kan dit voor problemen zorgen. Dit kan namelijk een financiële strop betekenen voor de onderneming.

Wanneer er simpelweg te weinig geld is om de partner uit te kopen, wordt er vaak voor gekozen om dit op een andere manier te betalen. Zo kan er een bepaalde afbetalingsregeling worden opgesteld of wordt de hoogte van de partneralimentatie aangepast. 

terug naar boven

Waarde vennootschap onder firma bepalen

Om je (ex-)partner uit te kopen, moeten jullie de waarde van de onderneming vaststellen. De volgende factoren spelen daarin mee: 

  • de risico’s; 
  • het vermogen van de onderneming;
  • toekomstperspectief van de onderneming;
  • hoe succesvol de vennootschap onder firma momenteel is. 

Het is verstandig om deze waarde te laten bepalen door een onafhankelijke derde, bijvoorbeeld door een accountant. Gebruik hier liever niet je eigen boekhouder hiervoor, deze is vaak niet objectief. 

terug naar boven

Pensioenvoorziening vennootschap onder firma bij echtscheiding

Het kan zo zijn dat er een zogenaamde oudedagsreserve is opgebouwd in de onderneming, zeg maar een ouderdomspensioen. Degene die vertrekt (en wordt uitgekocht) heeft recht op zijn of haar deel van deze reserve. Als er geen oudedagsreserve is opgebouwd, verdelen jullie alleen maar een eventuele belastingschuld.

terug naar boven

Alimentatie bij scheiding met een VOF

Op basis van de winst uit de vennootschap onder firma kan de hoogte van de te betalen worden bepaald. Dit wil nog eens wel voor gedoe zorgen, omdat de ondernemer zelf kan bepalen hoeveel winst hij uit de onderneming haalt. Kom je er samen niet uit? Schakel dan een mediator in. Die zal dan de kinderalimentatie berekenen. Uiteraard kan hij of zij ook de partneralimentatie berekenen

terug naar boven

Hoe netjes scheiden met een vof?

Je bent – of liever gezegd: was – zowel in de liefde als zakelijk met elkaar verbonden. Nu moet je dat allemaal gaan ontvlechten. Dat kan tot grote problemen leiden. Maar hoe vermijd je die nou? Daarvoor moet je twee dingen doen: je moet allereerst zorgen dat je weet waar je het over hebt. De meeste ruzies ontstaan over zaken waar beiden geen verstand van hebben. Maar daarnaast moet je veel en goed met elkaar praten. Als dat gezien de omstandigheden te moeilijk is, dan haal je er een mediator bij. 

terug naar boven

Hulp nodig? 

Wil je advies of heb je vragen? Neem dan contact met ons op. Onze juridische experts helpen je graag verder. Contact opnemen kan door te bellen en te mailen. Ook kun je gewoon je nummer achterlaten, dan bellen wij jou binnen drie kwartier terug. 

terug naar boven

Geef mij gratis advies
Je zit nergens aan vast!