E-mail 085-8081 499
X

Verzoekschrift echtscheiding

Het verzoekschrift echtscheiding, of echtscheidingsverzoek, wordt aan de rechter gestuurd. Die verzoek je daarmee om de echtscheiding uit te spreken. Pas als dat is gebeurd, kun je de echtscheiding laten inschrijven bij de gemeente en ben je officieel gescheiden. Hieronder leggen we uit wat het is en geven we een voorbeeld.

Ik wil een deskundige spreken
Je zit nergens aan vast!

Op deze pagina lees je alles over:Wie dient het echtscheidingsverzoek in? 

Het echtscheidingsverzoek wordt pas opgesteld nadat je het scheidingsconvenant en ouderschapsplan hebt ondertekend. Deze laatste twee stukken zijn onder begeleiding van de mediator tot stand gekomen. Als je dit met één van onze mediators doet, zorgen wij ervoor dat een advocaat het echtscheidingsverzoek indient bij de rechter. 

terug naar boven

Eenzijdig of gezamenlijk verzoekschrift echtscheiding

Er bestaan twee soorten verzoekschriften in geval van een echtscheiding: eenzijdig en gezamenlijk. Voor de eerste vorm kies je als het niet gelukt is om samen tot afspraken te komen. De scheiding aanvragen doe je dan omdat jij vindt dat je huwelijk duurzaam is ontwricht. De rechter zal je partner dan ook vragen om een reactie. Heb je samen afspraken gemaakt, dan dien je een gezamenlijk verzoekschrift in. Normaal gesproken zal de rechter dan verder geen vragen stellen. Tenminste, als de stukken er goed uit zien en aan de eisen voldoen. Heb je de documenten door ons laten opstellen? Dan wordt het verzoek altijd ingewilligd door de rechter. 

terug naar boven

Wanneer is echtscheiding definitief?

Het huwelijk is pas definitief ontbonden op het moment dat de uitspraak van de rechter is ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand van de gemeente waar je destijds bent getrouwd. 

terug naar boven

Flitsscheiding

Tot en met 1 maart 2009 was het mogelijk om te scheiden zonder rechter. Dit werd ook wel de flitsscheiding genoemd. Tegenwoordig kan dat niet meer. Snel scheiden kan nog wel. Als je dat allebei graag wil, dan kunnen wij ervoor zorgen dat je binnen enkele weken gescheiden bent. 

terug naar boven

Hoe kom ik aan een voorbeeld verzoekschrift echtscheiding?

Heel simpel, neem even contact met ons op. Dan vertellen we je graag alle ins en outs. Helemaal gratis en vrijblijvend natuurlijk! 

Geef mij gratis advies
Je zit nergens aan vast!