E-mail 085-8081 499
X

Echtscheidingsprocedure

De formele kant van de scheiding noemen we de echtscheidingsprocedure. Deze begint nadat je in overleg met elkaar tot afspraken bent gekomen. De scheidingsprocedure beslaat drie stappen, die we hieronder één voor één toelichten. 

Ik wil een deskundige spreken
Je zit nergens aan vast!

Ga direct naar:


Procedure scheiding

De echtscheidingsprocedure wordt in gang gezet op het moment dat jullie allebei akkoord zijn met de inhoud van het opgestelde echtscheidingsconvenant. Als jullie kinderen hebben, zullen jullie ook akkoord moet zijn met het ouderschapsplan. De formele afhandeling van de scheiding is niet gemakkelijk en daarom zullen wij die voor je afhandelen. Op die manier weet je zeker dat het goed geregeld wordt. Dit zijn de drie stappen die we voor je zullen doorlopen. 


 


terug naar boven

1: Verzoekschrift indienen bij rechtbank

De aan het kantoor van de mediator verbonden advocaat dient namens jullie het gezamenlijk verzoekschrift bij de rechtbank in. De scheiding aanvragen is een formele kwestie die voorbehouden is aan advocaten. De rechter wordt verzocht de afgesproken voorwaarden van de scheiding over te nemen en om te zetten in een zogenaamde echtscheidingsbeschikking

terug naar boven

2: Beschikking rechter

De rechter is bij wet verplicht om binnen een aantal weken een beschikking uit te doen. Uiteraard kan hij ook nog aanvullende vragen stellen aan partijen. In onze praktijk komt dat echter zelden voor. De rechter neemt het convenant één op één over. De beschikking wordt vervolgens aan de advocaat opgestuurd, die deze dan direct aan je doorstuurt.

terug naar boven

3: Inschrijving gemeente

Stap 3 is de laatste stap van de procedure. Met de beschikking van de rechter in de hand ga je namelijk naar het gemeentehuis om deze in te laten schrijven in de gemeentelijke basisadministratie. Pas als dit gebeurd is, ben je officieel gescheiden. Dit is dan ook het moment waarop de procedure van de echtscheiding is afgerond. Je bent nu officieel gescheiden!

terug naar boven

Scheidingsprocedure: advocaat of mediator?

Waar moet je nou voor kiezen: een advocaat of mediator? Zoals je hierboven leest, werken deze twee professionals samen. De mediator zorgt er namelijk voor dat er goede afspraken op papier komen te staan. De advocaat verzorgt echter de formele kant, de echtscheidingsprocedure. 

terug naar boven

Meer weten?

Wil je meer weten over wat je moet doen bij scheiding? Wil je weten welke hulp bij scheiden je nodig hebt om de scheidingsprocedure goed te doorlopen? We leggen het je graag uit. Geheel kosteloos, uiteraard. Zo helpen we je op weg zodat je op een dag duurzaam gescheiden zult zijn. 

Geef mij gratis advies
Je zit nergens aan vast!