E-mail 085 – 401 24 53
X

Echtscheidingsprocedure

De formele kant van de scheiding noemen we de echtscheidingsprocedure. Deze begint nadat je in overleg met elkaar tot afspraken bent gekomen. De scheidingsprocedure beslaat drie stappen, die we hieronder één voor één toelichten. 

Ik wil een deskundige spreken
Je zit nergens aan vast!

Procedure scheiding

De echtscheidingsprocedure wordt in gang gezet op het moment dat jullie allebei akkoord zijn met de inhoud van het opgestelde echtscheidingsconvenant en eventueel ouderschapsplan. Uiteraard verzorgen wij de gehele formele afhandeling van de scheiding. Op die manier weet je zeker dat het goed geregeld wordt. Dit zijn de drie stappen die we voor je zullen doorlopen. 


 


Stap 1: Verzoekschrift indienen bij rechtbank

De aan het kantoor van de mediator verbonden advocaat dient namens jullie het gezamenlijk verzoekschrift bij de rechtbank in. De scheiding aanvragen is een formele kwestie die voorbehouden is aan advocaten. De rechter wordt verzocht de afgesproken voorwaarden van de scheiding over te nemen en om te zetten in een zogenaamde echtscheidingsbeschikking

Stap 2: Beschikking rechter

De rechter is bij wet verplicht om binnen een aantal weken een beschikking uit te doen. Uiteraard kan hij ook nog aanvullende vragen stellen aan partijen. In onze praktijk komt dat echter zelden voor. De rechter neemt het convenant één op één over. De beschikking wordt vervolgens aan de advocaat opgestuurd, die deze dan direct aan je doorstuurt.

Stap 3: Inschrijving gemeente

Stap 3 is de laatste stap van de procedure. Met de beschikking van de rechter in de hand ga je namelijk naar het gemeentehuis om deze in te laten schrijven in de gemeentelijke basisadministratie. Pas als dit gebeurd is, ben je officieel gescheiden. Dit is dan ook het moment waarop de procedure echtscheiding is afgerond. Je bent nu officieel gescheiden!

Scheidingsprocedure: advocaat of mediator?

Waar moet je nou voor kiezen: een advocaat of mediator? Zoals je hierboven leest, werken deze twee professionals samen. De mediator zorgt ervoor dat er goede afspraken op papier komen te staan. De advocaat verzorgt echter de formele kant, de echtscheidingsprocedure. 

Meer weten?

Wil je meer weten over wat je moet doen bij scheiding? Wil je weten welke hulp bij scheiden je nodig hebt om de scheidingsprocedure goed te doorlopen? We leggen het je graag uit. Geheel kosteloos, uiteraard. Zo helpen we je op weg zodat je op een dag duurzaam gescheiden zult zijn. 

Geef mij gratis advies
Je zit nergens aan vast!