E-mail 085-8081 499
X

Proefscheiding: waar moet je aan denken?

Bij een proefscheiding ga je uit elkaar zonder officieel te scheiden. Het is een periode waarin je kunt kijken of je écht wilt scheiden. Je moet wel goede afspraken maken als je gaat proefscheiden. Hieronder leggen we uit waar je allemaal aan moet denken. 

Ik wil een deskundige spreken
Je zit nergens aan vast!

Ga direct naar:



Wat is een proefscheiding?

Als je gaat proefscheiden, dan kies je ervoor om een tijdje uit elkaar te gaan. Je betrekt ieder een eigen woning en gaat je eigen gang. Het is dus geen formele echtscheiding, want als het gescheiden leven niet bevalt, ga je gewoon weer samenwonen en is er niets aan de hand. Mensen die twijfelen of ze écht willen scheiden, kiezen nog wel eens voor een proefscheiding. 

terug naar boven

Proefscheiden of scheiden van tafel en bed? 

Laten we eerst een misverstand uit de wereld helpen. Proefscheiden is namelijk iets heel anders dan een scheiding van tafel en bed. Bij de laatste variant moet je de echtscheiding namelijk regelen als ware het een normale scheiding. Je moet dus ook naar de rechter. Bovendien ben je gebonden aan een termijn waarbinnen de scheiding wordt omgezet in een “normale” scheiding. Bij een proefscheiding is daarvan allemaal geen sprake. Wel moet je goede afspraken met elkaar. 

terug naar boven

Welke afspraken maken bij proefscheiding? 

Welke afspraken je allemaal maakt, hangt af van jouw situatie. Stel je vertrouwt elkaar voor geen meter en maakt constant ruzie over schulden. Dan is het verstandig daarover goede afspraken te maken. Je zou je huwelijk zelfs kunnen omzetten naar huwelijkse voorwaarden. Vertrouw je elkaar wel, maar wil je gewoon een tijd uit elkaar wonen? Maak dan in ieder geval afspraken over de drie belangrijkste onderwerpen: 

terug naar boven

Hoe leggen we afspraken vast?

Je legt de gemaakte afspraken vast op papier. Voor de één is een e-mailtje aan elkaar al voldoende, terwijl de ander kiest voor een volledig echtscheidingsconvenant.  Het staat je geheel vrij hoe je de afspraken vastlegt. Belangrijkste is dat alles duidelijk is. Rechtsgeldigheid is minder belangrijk omdat je formeel toch niet gaat scheiden. 

terug naar boven

Hoe lang duurt een proefscheiding?

Hoe lang je de proefscheiding vol wilt houden, is helemaal aan jullie. Daaraan zijn geen wettelijke termijnen verbonden.  

terug naar boven

Wat betekent proefscheiding voor kinderen?

Diep in het hart wil ieder kind dat zijn ouders bij elkaar blijven en van elkaar houden. Soms is dat geen haalbare kaart. En soms weet je niet zeker wat het beste is. Hoe zou het gaan als we een tijdje uit elkaar wonen? Misschien ontstaat er wel de rust die de kinderen nodig hebben. Het is ook mogelijk dat een proefscheiding niet duidelijk genoeg is voor de kinderen en hebben zij meer baat bij een formele echtscheiding. Lees in dit verband ook de blog 3 lessen voor ouders na 300 scheidingen met kinderen.

terug naar boven

Welke fiscale gevolgen?

Tenslotte zijn er nog de fiscale gevolgen van een proefscheiding. Eigenlijk kunnen we daar kort over zijn: die zijn er namelijk niet. Alles blijft bij het oude zolang je niet officieel gescheiden bent. Dat betekent echter ook dat je niet profiteert van de fiscale voordelen die voor (sommige) gescheiden mensen gelden. Denk bijvoorbeeld aan een dubbele combinatiekorting, huurtoeslag of aftrekbaarheid van de partneralimentatie.

terug naar boven

Geef mij gratis advies
Je zit nergens aan vast!