E-mail 085-8081 499
X

Huurwoning bij scheiding 

Het is niet altijd direct helder wat er moet gebeuren met de huurwoning bij scheiding. Als je gaat scheiden en in een huurwoning woont, is er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. We hebben de belangrijkste even voor je op een rijtje gezet. 

Ik wil een deskundige spreken
Je zit nergens aan vast!

Ga direct naar: 



Overnemen van het huurcontract 

Je kunt een huurcontract niet zomaar overnemen. Als één van jullie twee in verband met jullie echtscheiding vertrekt, hoeft de eigenaar van de woning (de huurbaas) hier niet perse mee akkoord te gaan. Neem daarom ruim van tevoren contact op met de verhuurder. Er moet namelijk een nieuw huurcontract komen op de naam van degene die in de huurwoning wil blijven wonen. 

terug naar boven

Huur te hoog?

Het is fijn voor de kinderen als zij tijdens en na de scheiding op een vaste plek blijven wonen. Als de huur te hoog is voor de partner waar de kinderen wonen, kan je samen een tijdelijke regeling afspreken. Daarover maak je in goed overleg passende afspraken. Ook kun je kijken of je na de scheiding recht hebt op extra huurtoeslag

terug naar boven

Betalen woonlasten

De verdeling van de woonlasten worden meestal vastgelegd in het echtscheidingsconvenant. Vaak is het zo dat wanneer één van de partners uit het echtelijk huis vertrekt, de achterblijvende partner de woonlasten voor zijn rekening neemt. Als het inkomen van deze partner echter te laag is, kan er ook een andere regeling worden afgesproken. 

terug naar boven

Wie blijft er in de huurwoning bij scheiding? 

Wie gaat waar wonen na de scheiding? Dit is iets waar jullie samen uit moeten zien te komen. Als dat niet lukt, zal de zaak bij de rechter worden gelegd. Die kijkt dan allereerst naar het belang van de kinderen. De ouder waarbij de kinderen meer dan 50% van de tijd zijn, krijgt doorgaans het ouderlijke huis toegewezen. Het is voor de beslissing van de rechter niet van invloed wie de hoofdhuurder of de medehuurder is. Als jullie geen kinderen hebben, maakt de rechter een zogenaamde belangenafweging. 

terug naar boven

Voorlopige voorziening aanvragen

Om er zeker van te zijn dat je in je huurwoning kunt blijven wonen, zou je een voorlopige voorziening kunnen aanvragen. Dan treft de rechter een tijdelijk regeling. Het kan dan bijvoorbeeld zijn dat één van de partners gedwongen wordt om de woning te verlaten. Deze voorziening duurt maximaal 4 weken en eindigt zodra de scheiding afgerond is. Tijdens de scheiding zelf wordt er dan een permanente afspraak gemaakt. 

terug naar boven

Vragen over gevolgen voor huurwoning bij scheiding? 

Heb je nog vragen over waar allemaal rekening mee moet worden gehouden wanneer je in een huurwoning woont en gaat scheiden? Neem dan contact met ons op. Wij beantwoorden al je vragen en geven vrijblijvend advies. Contact opnemen kan via de mail en telefonisch. Ook kun je je nummer achterlaten, dan bellen wij snel terug. 

terug naar boven

Geef mij gratis advies
Je zit nergens aan vast!