E-mail 085-8081 499
X

Maximale hypotheek alleenstaande na scheiding

Vanwege de scheiding kun je de hypotheek niet meer betalen. Maar je wilt na de scheiding ook ergens wonen. Wat is de maximale hypotheek die je als alleenstaande kunt krijgen? Hieronder leggen we uit waar je rekening mee moet houden. Ook kun je zelf direct berekenen hoeveel je als alleenstaande maximaal kunt lenen.  

Ik wil een deskundige spreken
Je zit nergens aan vast!

Ga direct naar:


Nieuwe hypotheek na scheiding

Of je na de scheiding als alleenstaande een hypotheek kunt krijgen, is afhankelijk van een aantal zaken. Allereerst natuurlijk je inkomen. Ben je als ZZP-er actief of werk je in loondienst? Hoe hoog is je inkomen en hoe stabiel is het? Heb je recht op de combinatiekorting? Ben je pas net ergens in dienst of heb je al jaren een goed inkomen? Dit zijn allemaal vragen waar naar gekeken zal worden. De vuistregel is daarbij: hoe hoger en zekerder je inkomen, hoe hoger de maximale hypotheek zal kunnen zijn. 

terug naar boven

Maximale hypotheek ook afhankelijk van alimentatie

Naast je inkomen, wordt gekeken naar de alimentatie. Moet je partneralimentatie betalen, dan kun je minder lenen. Ontvang je daarentegen partneralimentatie, dan zal de maximale hypotheek hoger uitvallen. Overigens zijn er ook banken die helemaal niet kijken naar partneralimentatie omdat ze het te onzeker vinden. Doorgaans wordt kinderalimentatie niet meegerekend. Kinderen kosten immers ook geld als je nog samen bent. 

 

terug naar boven

Hoeveel geld kun je inbrengen?

Op basis van je inkomen en de eventuele partneralimentatie, weet je nu hoeveel je maximaal kunt lenen. Maar er is nog een andere factor die van belang is: hoeveel geld kun je zelf inleggen. Als je de gezamenlijk woning met overwaarde verkoopt, kun je daar wellicht wat van gebruiken om in je nieuwe huis te stoppen. Maar mogelijk heb je nog spaargeld of zijn je ouders bereid om een deel in het huis te stoppen. 

terug naar boven

Maximale hypotheek alleenstaande: welke zekerheid heeft de bank?

Stel het huis dat je wilt kopen is € 200.000 waard (inclusief kosten koper). En stel je hebt € 40.000 spaargeld om in te brengen zodat je nog maar € 160.000 hoeft te lenen. Dan is het risico voor de bank relatief laag. Als jij de rente en aflossing immers niet meer zou kunnen betalen en de bank de woning moet veilen, dan is er een flinke kans dat zij hun geld gewoon terugkrijgen. Daarom geldt: hoe meer je zelf inlegt, hoe liever de bank jou een hypothecaire lening wil verstrekken. 

terug naar boven

Bereken jouw eigen maximale hypotheek alleenstaande

Hoeveel hypotheek kunt u maximaal krijgen? Met deze rekentool kunt u zelf de hypotheek berekenen die u maximaal kunt krijgen in 2020. bereken het hier.

Geef mij gratis advies
Je zit nergens aan vast!