E-mail 085-8081 499
X

Omgangsregeling kind

Wanneer je als ouders gescheiden bent, spreek je een omgangsregeling voor je kind of kinderen af. Daarin leg je vast wanneer ze bij wie zijn. De regeling wordt ook vastgelegd in het ouderschapsplan.


We geven antwoord op de volgende vragen:


Ik wil een deskundige spreken
Je zit nergens aan vast!

Wat is een omgangsregeling kind precies? 

In een omgangsregeling kind, oftewel zorgregeling, staan alle afspraken over de omgang met de ouder die niet de dagelijkse zorg heeft. Tenminste, vanaf het moment dat de echtscheiding rond is. De verzorgende ouder is degene die het grootste deel van de zorg heeft. Maar de andere ouder moet het kind natuurlijk ook kunnen zien. Die heeft immers omgangsrecht. De afspraken daarover leg je vast in de omgangsregeling en het ouderschapsplanterug naar boven

Hoe ziet zo’n regeling er in de praktijk uit?

Het staat ouders vrij om zelf afspraken te maken over de omgangsregeling met hun kinderen. Dat staat zo in de wet. Sommige mensen kiezen ervoor de kinderen eens in de twee weken een weekend te zien. Anderen vinden het belangrijk dat de kinderen ook op een doordeweekse dag bij de ander zijn. Dat is voor iedereen verschillend. Belangrijk is wel dat je de afspraken goed vastlegt.

terug naar boven

Wat doe je bij veranderingen?

Na de scheiding pak je je leven weer op. Dan zou je natuurlijk ook een nieuwe partner kunnen ontmoeten. Als die bij je intrekt, is er sprake van een samengesteld gezin. Houd je daar voldoende rekening mee in de omgangsregeling?

Een ander voorbeeld. Stel je moet je huis verkopen bij scheiding. Vervolgens ga je in een andere woonplaats wonen. Wat betekent dat dan? Heb je daarover ook afspraken gemaakt? 

terug naar boven

Hoe maak je duurzame afspraken?

Een afspraak maken is voor sommige mensen makkelijker dan er zich aan houden. De vraag is dus: hoe maken we duurzame afspraken? Hoe zorg je dat je straks duurzaam gescheiden bent? Hoe kun je een vechtscheiding voorkomen? De ervaring leert dat een omgangsregeling pas duurzaam is als deze door beide ouders wordt ondersteund. Helaas komt het ook wel eens voor dat één van de ouders een kort geding moet aanspannen omdat de andere ouder zich niet aan de omgangsregeling houdt. Komen jullie er samen niet uit? Zorg dan voor goede hulp bij scheiden

terug naar boven

Mediator zorgt voor goede afspraken

Zulke hulp biedt de mediator. Hij of zij zorgt ervoor dat je goede afspraken maakt met elkaar. Afspraken waar je beiden achterstaat. Die worden vervolgens vastgelegd. De mediator staat aan jullie zijde gedurende de hele echtscheidingsprocedure. Dan weten jullie zeker dat er een goede omgangsregeling is afgesproken. Er kan ook een omgangsregeling vader worden afgesproken. 

Geef mij gratis advies
Je zit nergens aan vast!