E-mail 085 – 401 24 53
X

Zal ik scheiden of blijven?

Dit is zo’n vraag die je jezelf liever niet hoeft te stellen. Een echtscheiding is immers één van de meest ingrijpende gebeurtenissen in een mensenleven. Hoe vind jij het antwoord op de vraag of je wil scheiden of blijven? Wanneer scheiden onvermijdelijk lijkt, doe je er goed aan om jouw situatie nog eens goed te bekijken. Op deze pagina proberen we je daar een handje bij te helpen.  

Ik wil een deskundige spreken
Je zit nergens aan vast!

Hieronder lees je over:


 

Scheiden of blijven: is mijn relatie nog te redden? 

Het kost vaak veel tijd om antwoord te kunnen geven op de vraag of je wil scheiden of blijven. Ooit heb je voor je partner gekozen. Misschien ben je wel gehuwd en heb je kinderen. Dat zet je niet zomaar over boord. Als je nog twijfelt of je écht wel wilt scheiden, moet je dat eerst uitzoeken. Dat kan door met elkaar te praten. Lukt dat niet zonder hulp van derden? Ga dan naar een relatietherapeut of schakel een mediator in. 

terug naar boven

Wat is beter scheiden of blijven?

Scheiden of blijven? Dit is geen eenvoudige vraag. Wie bepaalt immers wat beter is? Wij vinden dat jij verantwoordelijk bent voor jouw leven en niet voor dat van een ander. Dus het gaat erom wat beter is voor jou. Natuurlijk weten we dat het in praktijk niet altijd zo eenvoudig ligt. Zeker als je lang samen bent geweest, vormt jouw partner een wezenlijk onderdeel van je leven. Daarmee houd je rekening. Maar onder aan de streep ben jij de enige die kan beslissen wat het beste is voor jou. 

terug naar boven 

Scheiden of blijven voor kind?

Hoeveel mensen blijven niet bij elkaar voor de kinderen? Ontzettend veel! En dat is natuurlijk goed te begrijpen. Want kinderen willen nou eenmaal dat papa en mama bij elkaar blijven en van elkaar houden. Als de situatie niet ondragelijk is, waarom zou je dan per se moeten scheiden? Dan kun je toch ook best blijven voor je kind? Ook dat is een heel persoonlijke vraag waar alleen jij het antwoord op weet. Houd er wel rekening mee dat het de vraag is in hoeverre je het goede voorbeeld geeft aan je kind indien je bij elkaar blijft maar dat eigenlijk helemaal niet wil.  

terug naar boven

Wanneer scheiden onvermijdelijk is

Wanneer scheiden de enige uitweg lijkt te zijn binnen je relatie, komt er een hoop op je af. Als eerste moet je dit gaan vertellen aan je partner. Dat is moeilijk, vooral als hij of zij bij jou wil blijven. De boodschap “ik wil scheiden” kan dan hard aankomen. Toch is het heel belangrijk dat je duidelijk bent naar je partner. Draai er niet omheen, maar respecteer ook dat de ander er moeite mee heeft.

terug naar boven

Vechtscheiding voorkomen

Jouw keuze brengt altijd gevolgen met zich mee. Er moeten een hoop praktische zaken geregeld worden. Ook op financieel vlak zal er veel veranderen. Maar als je kinderen hebt, zullen die de belangrijkste rol spelen in de afwegingen. Je wilt dan natuurlijk in ieder geval een vechtscheiding voorkomen. De kinderen kiezen immers niet voor de scheiding.

terug naar boven

Scheiden of blijven? Het boek van Mira Kirshenbaum

Een scheiding is één van de meest ingrijpende gebeurtenissen in een mensenleven. Er zijn situaties waarin scheiden de betere oplossing is. In andere gevallen zou het juist beter zijn om bij elkaar te blijven. Als je zelf worstelt met deze vraag, dan kan het boek van Mira Kirshenbaum je helpen bij het vinden van het antwoord dat bij jou past.  Op basis van haar jarenlange ervaring als relatietherapeute geeft ze antwoord op de volgende vragen:

  • Welke fouten kun je vergeven en welke niet?
  • Zullen de dingen die je dwarszitten beter of slechter worden?
  • Hoe goed is je seksleven en hoe belangrijk vind je dat?
  • Wat krijg je als je weggaat; is dat beter of slechter?

In jouw zoektocht naar de antwoord op deze vragen, leidt dit boek je langs vele mooie voorbeelden. 

terug naar boven

Hulp zoeken bij scheiden 

Soms is het mogelijk om te scheiden zonder rechter. Maar wat je altijd nodig zult hebben is hulp bij scheiden. Dat komt omdat het Nederlands recht op dit gebied behoorlijk ingewikkeld is. En je wilt natuurlijk geen dingen afspreken die helemaal niet kunnen of onbedoeld schadelijk zijn. Je zult moeten kiezen tussen een advocaat of mediator. Het zal je niet verbazen dat onze voorkeur uitgaat naar de mediator. Want alleen dan kan je alles in goed overleg met elkaar regelen. Zelfs als je elkaar echt niet meer onder ogen kunt komen, is er nog de optie van online scheiden

terug naar boven

Gratis (juridisch) advies wanneer scheiden jouw beste optie is

Weet je nog niet of je gaat scheiden of blijven? Wanneer scheiden een serieuze optie is, neem dan contact met ons op. Onze medewerkers denken graag even met je mee. Ze zijn erg deskundig en geven graag antwoord op al je vragen. 

terug naar boven

Geef mij gratis advies
Je zit nergens aan vast!