E-mail 085 – 401 24 53
X

Scheiden van tafel en bed

Scheiden van tafel en bed stamt nog uit de tijd waarin getrouwde stellen vanwege hun geloof niet wilden scheiden. Maar langer in één huis wonen, wilden ze ook niet. Tegenwoordig is een scheiding van tafel en bed een zeldzaamheid. Maar het bestaat nog wel. Hieronder leggen we uit hoe het werkt. 

Ik wil een deskundige spreken
Je zit nergens aan vast!


Wat is scheiden van tafel en bed?

Bij een scheiding van tafel en bed ga je gescheiden leven, maar ben je nog niet formeel gescheiden. De rechten en plichten die bij een ‘gewoon’ huwelijk gelden, worden beperkt. Dat is handig als je niet mag scheiden van je geloof. Maar er kunnen ook andere redenen zijn om (nog) niet te scheiden.

terug naar boven

Wanneer scheiden van tafel en bed?

Er zijn nog meer redenen waarom mensen scheiden van tafel en bed. Bijvoorbeeld als er grote schulden zijn of als je met je gezondheid kampt. In de praktijk kiezen maar weinig mensen voor scheiden van tafel en bed. Wat we nog wel eens zien is dat mensen hun relatie even in de wachtstand willen zetten. Zij maken gebruik van een proefscheiding of leven duurzaam gescheiden.  

terug naar boven

Lijkt het op een ‘gewone’ echtscheiding?

Er is eigenlijk maar één belangrijk punt waarop een scheiding van tafel en bed afwijkt van een gewone echtscheiding: de scheiding kan gemakkelijk worden teruggedraaid. Verder is alles in wezen hetzelfde. Wil je scheiden van tafel en bed? Lees de volgende 4 tips dan goed door.

TIP 1: maak goede afspraken

Doe alsof je gewoon gaat scheiden. Maak net als iedereen goede afspraken over alle relevante zaken. Denk dan aan de volgende punten:

Al deze zaken worden vastgelegd in het echtscheidingsconvenant en ouderschapsplan.

TIP 2: kies voor huwelijkse voorwaarden

Het is raadzaam om de huwelijksgemeenschap om te laten zetten in huwelijkse voorwaarden. Op die manier wordt de aansprakelijkheid voor het financiële handelen van je partner opgeheven. Je bent dan bijvoorbeeld niet meer verantwoordelijk voor een schuld die de ander aangaat.

TIP 3: ga naar de rechter

Al deze zaken kunnen net als bij een ‘gewone’ echtscheiding worden vastgelegd in een convenant. Deze wordt ook overgenomen in de beschikking van de rechter. Bij een scheiding van tafel en bed wordt het huwelijk echter niet ontbonden. De mediator regelt net als bij een ‘gewone’ scheiding dat het gemeenschappelijk verzoek wordt ingediend bij de rechtbank. 

TIP 4: besluit binnen drie jaar of je formeel gaat scheiden

Er is geen wettelijke tijdslimiet verbonden aan een scheiding van tafel en bed. Er mag echter niet worden hertrouwd zolang het huwelijk niet is ontbonden. Binnen een termijn van drie jaar na de beschikking van de rechter is het mogelijk om de scheiding van tafel en bed eenzijdig om te laten zetten in een formele scheiding. Mocht daarentegen worden besloten tot verzoening, dan kan de rechter op verzoek besluiten om het huwelijk weer in de oorspronkelijke staat terug te brengen. Dan komt de status scheiding van tafel en bed dus te vervallen.

terug naar boven

Meer weten over scheiden van tafel en bed?

Meer weten over de scheiding tafel en bed? Onze deskundige medewerkers geven graag antwoord op al je (juridische) vragen. Ook kunnen ze je in contact brengen met een mediator die je kan begeleiden bij je scheiding van tafel en bed. Ben je al gescheiden van tafel en bed en heb je daar een vraag over? Neem ook dan gerust contact op!

terug naar boven

Geef mij gratis advies
Je zit nergens aan vast!