E-mail 085 – 401 24 53
X

Ik wil scheiden, wat nu?

Dit is de vraag van de vele mensen die dagelijks contact met ons opnemen. Je trouwt niet met de intentie om te scheiden. Toch kan het soms beter zijn om uit elkaar te gaan. Ongeacht de reden van een scheiding is het belangrijk dit zorgvuldig af te wikkelen. Wat komt er allemaal kijken bij een echtscheiding en welke stappen onderneem je als je besluit voor jezelf: ik wil scheiden?

Ik wil een deskundige spreken
Je zit nergens aan vast!

 Op deze pagina lees je over de volgende onderwerpen:


Scheidingsmelding

Als je wilt scheiden en gáát scheiden, dan moet je dat eerst aan je partner melden. Misschien wordt dat wel één van de moeilijkste gesprekken die je ooit tijdens je relatie hebt gevoerd. Maar het is belangrijk dat je dat zorgvuldig doet. Je moet aangeven waarom je wilt scheiden. Praat ook over hoe lang je al met die knoop in je maag rondloopt. Vergeet niet te zeggen wat je wel fijn hebt gevonden tijdens de relatie. En tenslotte: druk de ander op het hart dat je op een nette manier wilt scheiden, zonder ruzie. 

terug naar boven

Wat te doen als je wilt scheiden

Je partner en jij hebben de knoop doorgehakt: jullie gaan uit elkaar. Wellicht een heftige en emotionele beslissing. Allebei gaan jullie een nieuw leven beginnen. Dat betekent ook dat het verleden op een goede wijze afgesloten moet worden. Je wilt sowieso een vechtscheiding voorkomen. Maar wat doe je met het huis? Wat gebeurt er met de kinderen? En wat doen jullie met alle bezittingen?  

terug naar boven

Hulp zoeken: scheiden bij mediator 

Om een scheiding goed te regelen en een vechtscheiding te voorkomen, kun je een beroep doen op een mediator. Deze gaat samen met jou en je partner in gesprek om diverse praktische zaken goed af te wikkelen. Bovendien helpt mediation door een ervaren mediator bij het opstellen van een echtscheidingsconvenant, het ouderschapsplan en het opstellen van de omgangsregeling. Je kunt vandaag nog een afspraak maken om hiermee aan de slag te gaan.

terug naar boven

Wat regelen bij scheiding?

Er moet veel geregeld worden. Allereerst moet duidelijk worden welk type relatie je hebt. Iedere vorm heeft zo zijn eigen regels:

Voor alle vormen geldt dat je afspraken moet maken en die goed vastlegt. Dat doe je in een scheidingsconvenant. Als je minderjarige kinderen hebt, leg je de afspraken daarover vast in het ouderschapsplan.  

terug naar boven

Financiën en scheiding

Uiteraard heeft een scheiding ook financiële gevolgen. Moet er partneralimentatie betaald worden? Of kinderalimentatie? Hoe verdeel je de woning en de hypotheek? Wat is de maximale hypotheek die jij na de scheiding als alleenstaande kunt krijgen? Behoud je jouw combinatiekorting of juist niet? En los van dit alles is er nog de vraag wat de scheiding gaat kosten. Omdat het antwoord op iedere vraag zo persoonlijk is, kun je het beste even contact opnemen. We geven je graag antwoord op al je vragen. 

terug naar boven 

Ik wil scheiden en mijn partner niet

Het komt niet vaak voor dat beide partners helemaal op één lijn zitten. Als de één al wil scheiden, moet de ander vaak nog wennen aan dat idee. Binnen onze mediationpraktijk zien we dat in 90% van de gevallen. Tijdens het eerste mediationgesprek wordt meestal gelijk duidelijk dat er geen weg meer terug is. Als de ander dat inziet, legt hij of zij zich daar over het algemeen bij neer. Als jij wilt scheiden en je partner niet, ga dan het gesprek aan met elkaar. Eventueel laat je je bijstaan door een mediator. 

terug naar boven

Mijn partner wil een scheiding maar ik niet

Jouw partner wil scheiden, maar jij niet. Het is pijnlijk als jouw liefde voor hem of haar onbeantwoord blijft. Als je partner echt geen relatie meer met je wilt, dan zou jij dat ook niet met hem of haar moeten willen. Wie wordt er immers gelukkig van een relatie waar de ander met tegenzin inzit? Het kan ook zijn dat je niet goed begrijpt waarom je partner wil scheiden. In dat geval ga je met elkaar in gesprek, eventueel onder begeleiding van een mediator. In negen van de tien keer verheldert dat de zaken enorm.  

terug naar boven

Ik ben christen en wil scheiden

Mensen met het christelijk geloof, of één van de meeste andere geloven, kennen nog een extra drempel om te gaan scheiden. Het christelijk geloof vindt dat scheiden in beginsel geen optie is. Uiteraard zijn er vele stromingen binnen het christendom en stelt niet iedere gemeenschap zich even zwart-wit op. Wat te doen als je christen bent en je wilt scheiden? Als het echt onmogelijk is om te scheiden, kan je scheiden van tafel en bed. Het huwelijk wordt dan niet ontbonden, maar jullie leven wel gescheiden van elkaar. 

terug naar boven

Ik ga vreemd en wil een echtscheiding

Je zult niet de eerste zijn! Soms is het zo moeilijk om de waarheid onder ogen te komen, namelijk dat jullie relatie eigenlijk ten einde is. Er zijn zoveel mensen die liefde en intimiteit tekort komen binnen hun relatie. Als je daar niet goed over kunt praten met elkaar, dan wordt dat een loden last. En als er dan eens iemand voorbij komt die jou wel geeft waar je zo’n behoefte aan hebt, dan ligt vreemdgaan vaak voor de hand. Ons advies: wees open en eerlijk naar je partner. Zeg dat je wilt scheiden, waarom je niet wilt blijven en vertel dat je vreemdgaat. Dat is moeilijk, maar eerlijkheid duurt echt het langst. 

terug naar boven

Geef mij gratis advies
Je zit nergens aan vast!