E-mail 085-8081 499
X

Alimentatie (definitie)

Alimentatie (definitie)

Alimentatie is een ander woord voor een bijdrage in de kosten van levensonderhoud, nadat de echtscheiding is afgerond. Betreft het een bijdrage in de kosten van verzorging en opvoeding van de kinderen, dan spreken we over kinderalimentatie. Gaat het over een bijdrage in de kosten van levensonderhoud van de ex-partner, dan heet dat partneralimentatie.

Een mediator kan met jullie nagaan in hoeverre er in jullie specifieke situatie behoefte bestaat aan een bijdrage. Jullie mediator kan ook de hoogte ervan berekenen. Dat gebeurt middels een alimentatieberekening

De afspraken over kinderalimentatie worden hierna vastgelegd in het ouderschapsplan. De afspraken over partneralimentatie worden vastgelegd in het echtscheidingsconvenant. Worden jullie het samen niet eens over de behoefte aan, of hoogte van, de bijdrage? Dan kun je dat bespreken onder leiding van een mediator. Kom je er nog steeds niet uit, dan kan het geschil aan de rechtbank worden voorgelegd.

Indexering van alimentatie

Ieder jaar wordt geld minder waard. daarom moet het alimentatiebedrag jaarlijks worden verhoogd. Dat noemen we de indexering van alimentatie.